september 2014 - wijnabonnement

Artikel 56 van 82

~ WIJNABONNEMENT ~ NAZOMER 2014 ~

Inhoud:
Hegyem ~ Zold Veltelini  2 fles (wit)
Vina Casablanca – Cefiro Reserva Pinot Noir ~ 2 fles (rood)
Skovin - Vranec ~ 2 fles (rood)

Hongarije – Dunantul
Hegyem – Zöld Veltelini

Gyümölcsény is een klein dorpje in de heuvels van Zselic in Zuidwest-Hongarije. De wijnberg in het dorp heet Szölöhegy en was vroeger geheel bedekt met wijngaarden. In 2005 kochten Cisca en haar man en een oude boerderij in dit dorp. Op deze paradijselijke plek hebben zij hun droom verwezenlijkt, een eigen wijndomein. Het heet Hegyem, dat is Hongaars voor ‘mijn berg’. De voormalige stal van onze boerderij is omgebouwd tot wijnmakerij en wijnkelder. Daar maken we met passie mooie Hongaarse wijnen. Wij zijn, samen met een andere wijnmaakster, tegenwoordig de enige geregistreerde wijnbedrijven in het dal. De andere wijngaarden leveren wijn voor eigen gebruik.
Dit betreft een klein domein met een zeer beperkte en dus exclusieve oplage.  Met de grootste moeite hebben we we deze heerlijke Zold Veltelini voor het Il diVino wijnabonnement kunnen selecteren…op is dus echt op in dit geval, daarna is het wachten op de nieuwe oogst.
Druivenrassen: Zöld Veltelini (Hongaarse benaming voor Gruner Veltliner)
Proef en ruik een vriendelijke fris ruikende wijn, sappig en fruitig van smaak, maar ook met de nodige kruidigheid zoals wat witte peper. Vervolgens wordt de wijn wat tropischer en uitbundiger met een ronde en zachte afdronk. Gastronomische wijn.
Lekker als zomers of feestelijk aperitief, bij de high tea, of als begeleider van lunch -of zomerse gerechten.

Chili – Casablanca Valley
Vina Casablanca – Cefiro Reserva Pinot Noir

Casablanca is een van de koelste en nieuwste wijnstreken van Chili. Door de ligging aan de kust is het hier een stuk koeler dan in bijvoorbeeld Rapel. Hierdoor is het gebied net als de Loirestreek uitermate geschikt voor sauvignon blanc en pinot noir. Dit wijngoed werd in 1992 opgericht als zusterbedrijf van Viña Santa Carolina. Reden hiervoor was dat men het potentieel van de beste Chileense terroirs wilde laten zien. Vandaag de dag is Viña Casablanca één van de meest prestigieuze wijnhuizen in Chili en is ze bekend om haar frisse, rijke en elegante wijnen. Sinds de introductie van Viña Casablanca wijnen is het huis erkend om het totale assortiment en onderscheiden met diverse medailles in binnen- en buitenland. Mede te danken aan vermaard wijnmaker Andrés Caballero. 
Druivenras: Pinot Noir
Proef & ruik een voor pinot noir stevige aanzet, getoast fruit, laurier en drop in de geur en smaak. Zeer smaakvol, warm en rond maar voldoende zuur onderbouwing zodat de wijn ook lekker fris blijft. Een relatief donker paarse kleur met een heldere gloed.
Lekker bij een sappige pepersteak. Combinatie met de elegantere rode vleessoorten die zijn voorzien van stevige sauzen is geen probleem. Probeer de wijn eens met blauwaderkaas! 

Macedonië - Skopje
Skovin Winery – Vranec Classic

Macedonië is een enorm oud wijnland, een paar duizend jaar voordat onze jaartelling begon werd er al op grote schaal druiven verbouwd. Het klimaat is gematigd, deels landklimaat  met mediterrane invloeden. De zomerdagen zijn warm, maar kent ook koele nachten. In Macedonië komen naast de bekende internationale druiven ook enorm veel inheemse druivensoorten voor. Voorbeelden hiervan zijn de Vranec en de Temjanika. Van deze druiven kunnen uitstekende wijnen gemaakt worden en vallen daarom niet voor niets regelmatig in de prijzen (zowel nationaal als internationaal). Skovin is sinds 1979 een gerespecteerd wijnhuis dat gebruik maakt van eeuwenoude wijngaarden afkomstig uit de Romeinse tijd. In 2001 werd Skovin overgenomen door een internationale investeerder. Vanaf dat moment werden er moderne technologieën doorgevoerd en dat maakte Skovin tot een van de grootste wijnproducenten van Macedonië (en zijn buurlanden).De Vranec is een bijzondere druif. Het is de publiekslieveling en dé inheemse druif van de Westelijke Balkan en de trots van Macedonië. Van deze rijpe smaakvolle druiven kunnen topwijnen worden gemaakt.
Druivenras: Vranec
Proef en ruik intense aroma's van heerlijk bosbessen, rode vruchten en specerijen. In de mond ervaar je een rijke smaak. Ondanks de kracht van deze wijn heeft de wijn rijpe tanninen waardoor hij een prettige zwoele lange afdronk heeft. Het heeft een rijk, maar complex aroma van bosvruchten, bessen en specerijen. 
Leuke bijkomstigheid is dat de wijn mogelijk gunstige effecten voor de gezondheid heeft door de grote hoeveelheid antioxidanten....
Lekker bij pasta's met (vlees)saus, klein wild, gebraden rood vlees, gekruide stoofschotels en zachte kazen.

~ smaakvolle nazomer gerechten ~

Vegetarische Marokkaanse stoofschotel (superlekker, origineel en ... makkelijk!)

Ingredienten:
3 el olijfolie, 1 kleine pompoen, 2 uien, 1 grote aubergine, 1 grote courgette, 5 takken korianderblaadjes, 5 takken muntblaadjes, zeezout, 1 tl komijnzaad, 1 tl mosterdzaad, 
1 tl chilipoeder (naar smaak), 1 tl kaneel, 8 gepelde en gewelde tomaten (evt. uit blik), en eventueel kikkererwten en/of brood.

Bereiding:
Snijd alle groenten in dikke plakken of stukken. Verhit olijfolie in een ruime pan en doe de groenten (behalve de kikkererwten) en specerijen tegelijk in de grote pan. Laat het geheel 20 minuten zachtjes stoven met een deksel op de pan. Proef na 20 minuten of de groenten gaar zijn. Laat het geheel nog 10 minuten pruttelen en gooi evt de kikkererwten bij het gerecht.

~ Heerlijk wordt het in combinatie met onze Hongaarse witte wijn erbij! ~

Allitas de pollo en escabeche (kippenvleugels in kruidenazijn)
Wanneer je een echte liefhebber bent van tapas met kip dan is dit een aanrader. Allitas de pollo en escabeche is een recept van kip in kruidenazijn. Hieronder de bereidingswijze voor dit verrassende recept vinden wat behalve in Chili veel gegeten wordt in de binnenlanden van Spanje.

Ingrediënten: 12 kippenvleugeltjes, 250 ml olijfolie, 100 ml wijnazijn (wit), 1 eetlepel, honing, 2 blaadjes laurier, half teentje geperste knoflook, 1 grote ui in ringen gesneden, 
1 eetlepel milde paprikapoeder, bloem, 2 takjes tijm, 1 takje peterselie, versgemalen zwarte peper en zout (naar smaak)

Bestrooi de kippenvleugels met peper en zout. Haal vervolgens de kipfilet door de bloem. Bak de kippenvleugels bruin in olijfolie en leg ze daarna apart. Fruit in dezelfde olijfolie vervolgens de knoflook, laurier, de ui en de tijm. Voeg wanneer het uitje begint te kleuren, de peterselie, paprikapoeder en direct daarna de azijn en honing toe. Laat dit alles een paar minuten zachtjes koken en giet het vervolgens over de kippenvleugeltjes.

Laat dit alles 2 uur intrekken, af en toe omscheppen. Verwarm vervolgens het geheel.
Uw gerecht is nu klaar, eet smakelijk!

~  genieten maar in combinatie met onze Chileense Pinot Noir ~

Melanzane alla Parmigiana

Dit heerlijke recept voor Melanzane alla Parmigiana is afkomstig uit I ♥ groente, het kookboek van culinair journalist Janneke Vreugdenhil. 

Een absolute aanrader, zelfs als je stiekem helemaal niet zo dol bent op groente…
Janneke: “Melanzane alla Parmigiana is een klassieke Italiaanse ovenschotel van laagjes aubergine, tomatensaus, basilicum en kaas en mijn lievelings nazomergerecht. Je kunt eventueel een goede kwaliteit tomatenpassata uit een fles gebruiken, maar in het tomatenseizoen ligt verse tomatensaus wel zo voor de hand. Maak daar gerust meteen meer van want het is een ideale basistomatensaus die je ook goed in porties kunt invriezen. De parmigiana is een maaltijd op zichzelf, maar het is wel een goed idee om er grof boerenbrood bij te serveren, om ook van de laatste restjes saus op je bord te kunnen profiteren.”

Ingredienten (4 p): 1500 g tomaten, in kwarten, 2 flinke uien, grofgesneden, een flinke handvol verse basilicumblaadjes, 4 el olijfolie, 4 aubergines, in lange plakken, extra vergine olijfolie, 200 g provolone (of mozzarella), in plakjes, 3 hardgekookte eieren, gepeld en in plakjes, 75 g Parmezaanse kaas, geraspt

Doe de tomaten, ui en de helft van de basilicum in een pan, voeg 150 ml water toe, breng aan de kook en laat op laag vuur, afgedekt, 15 minuten koken. Werk de tomaten door een roerzeef. Doe terug in de pan en laat op hoog vuur, al roerend, nog 5 minuten koken zodat de saus een beetje indikt. Maak op smaak met 1 eetlepel olijfolie, zout en versgemalen peper. Verhit een grillpan en rooster de aubergineplakken tot ze aan beide kanten een donker streeppatroon vertonen. Als alle aubergineplakken gegrild zijn, meng je er 1 eetlepel olijfolie en wat zout en peper door.

Verwarm de oven op 180 graden. Schenk een laagje tomatensaus over de bodem van een ingevette ovenschaal (met een diameter van ongeveer 18 x 24 cm). Verdeel hierover een deel van de aubergineplakken. Verdeel er vervolgens een deel van de provolone, plakjes ei en de rest van de basilicum over en bestrooi met een deel van de parmezaan. Dek af met een tweede laag tomatensaus, waarop je weer een laag aubergines legt enzovoort. Net als bij lasagne. Zorg dat de bovenste laag uit tomatensaus bestaat en bestrooi die royaal met Parmezaanse kaas. Bak het gerecht ongeveer een half uur in de oven. Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur.

Uiteraard heerlijk met een groot glas Vranec!

 

© 2009 - 2024 Il diVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.