december 2016 - wijnabonnement

Artikel 47 van 82

WIJNABONNEMENT  kerst/december  2016

‘Vieras en salsa de Cava’   
Cava Pata Negra

***

‘Arroz de Marrisco ~ Sopa de feijão frade’
Barão de Figueira Reserva Branco 

***

‘Beef Chimmichurri - Wellington van Stilton, snijbiet, walnoten'
Mas de Figuier Cabernet Sauvignon * Bio

***

Cava Pata Negra Brut 
Het wijngebied Penedès ligt tussen de ruige kuststroken van de Garraf ten zuidwesten van de stad Barcelona. De Romeinen waren de eersten die deze streek ontdekten als de ideale plek voor wijnbouw. Het gebied is naast zijn wijnen wereldberoemd om zijn Cava, de Catalaanse 'champagne'. De huizen Freixenet en Codorniu zijn de bekendste maar er zijn vele kleinere en onbekende wijnhuizen die superieure bubbels produceren. 
Druivenrassen: Parellada, Macabeo en Xarel-lo.
Proef en ruik: zacht geel fruit, een hele fijne mousse. Dit is een Champagne met een heel open en fruitig karakter. Fris, zacht en rijp.
Lekker als aperitief en met smaakvolle gerechten als gerookte zalm, kreeft, coquilles en Parmesan.                                               ~ Prijs 11,95  -/- 10% wijnabonnement korting ~ 

Recept: Vieiras en salsa de Cava (voor 4 personen)
Ingredienten: 20 Sint-Jacobschelpen/coquilles, 60 gram boter, 2 eetlepels fijngesneden sjalotjes, 2 flinke scheuten Cava, 250 ml slagroom, 
1 tot 2 eetlepels citroensap, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, peper en zout.

Bereiding: Spoel de coquilles af onder stromend koud water, dep ze droog met keukenpapier en snij ze horizontaal door midden. Smelt de boter in een koekenpan en bak, zodra de boter begint te bruinen, de coquilles 1 à 2 minuten aan beide kanten bruin. Haal ze uit de pan en zet apart.
Voeg aan het bakvet de fijngesneden sjalotjes toe en bak zacht op een middelmatig vuur in ongeveer 3 minuten. Giet de Cava erbij en laat op een laag vuur tot de helft inkoken, wat ongeveer 8 minuten duurt. Schenk nu de slagroom erbij en laat alles 10 minuten zachtjes koken.
Voeg nu het citroensap (naar smaak) toe en bestrooi met peper en zout. Leg de coquilles terug in de pan en laat deze nog even doorwarmen in de saus. Verdeel over de borden of op een verwarmde schaal en garneer met wat peterselie en partjes citroen.

Quinto do Cardo - Barão de Figueira Reserva - Beira Interior 
De regio Beiras heeft een Vinho Regional benaming en ligt ten zuiden Vinho Verde en Trás-os-Montes en ten noorden van de Estremadura, Ribatejo en Alentejo. Beiras strekt zich uit van de Atlantische Oceaan tot aan de Spaanse grens. Het geografische gebied bestaat uit vijf kwaliteitsregio's: Dão, Bairrada, Beira Interior, Lafões (IPR) en Távora-Varosa. Beira Interior is tamelijk bergachtig en de wijngaarden van Quinto do Cardo liggen op de hellingen van Serra da Estrela en behoren daarmee tot de hoogstgelegen in Portugal. Dit zorgt voor opvallend frissen wijnen en het leuke aan Portugal als wijnland is de oneindige reeks aan nog relatief onbekende druivenrassen. Veel te ontdekken.         
Druivenras: Siria
Proef en ruik aroma's van grapefruit, bloemen, acacia. De smaak is fris, maar ook zacht, wat mediterraanse kruiden en met een goede body. Klein maar fraai bittertje in de afdronk.
Heerlijk als begeleider van de mooiste visgerechten. Ook bij sushi, schelpdieren en groene salades.
~ Prijs 6,95  -/- 10% wijnabonnement korting ~ 

Recept: Arroz de Marisco ~ Portugese rijst met zeevruchten.

Ingrediënten: 500 gram mosselen, 500 gram venusschelpjes, 500 gram garnalen in schil en de poten van een krab, 400 gram rijst, 4 lepels olijfolie, 1 grote ui, 1 groene paprika, 2 tomaten, tomaten puree, laurierblaadje, 2 bouillonblokjes voor zeevruchten (of garnalen), 3 teentjes knoflook, 1 bosje koriander, 1 bosje peterselie, piri-piri saus naar smaak (tabasco kan ook), snufje zout, 1 dl droge witte wijn.

Bereiding. Zet een grote pan water op. Kook hierin de schaal- en schelpdieren samen met de bouillonblokjes, het bosje peterselie en een teentje knoflook, net niet gaar. Pas op dat je ze niet te lang kookt, dan blijft er aan het eind weinig van over! Haal de schaal- en schelpdieren uit de bouillon, pel een aantal garnalen en doe de schillen en koppen terug in de bouillon en kook dit nog zachtjes even. Verhit een beetje olijfolie in een pan en fruit hierin de gesnipperde ui, overige (geperste) teentjes knoflook, de gesnipperde paprika en de fijn gesneden tomaten. Zodra dit enigszins gaar is voeg je het laurierblaadje toe en zet je het vuur laag. Dit laat je even lekker pruttelen. Haal de bouillon door een zeef, zodat alle schalen, stukjes en peterselie eruit zijn. Bewaar het vocht!

Doe de gefruite groente in een grote pan, voeg hier de rijst aan toe en roer het even door, net genoeg tot de rijst wat glazig wordt. Dan voeg je de bouillon toe, ongeveer het dubbele van wat je aan rijst gebruikt.. Ca twee mokken bouillon per mok rijst dan zit je waarschijnlijk wel goed. Breng rustig aan de kook en voeg de wijn toe, bewaar een klein beetje voor op het eind.

Als je rijst bijna klaar is doe je de zeevruchten, wat tomatenpuree, de fijngesneden koriander en het laatste restje wijn erbij. Dit hoeft nu nog maar een paar minuten te koken. Even proeven en voeg naar smaak evt nog zout en piri-piri toe. Haal het laurierblaadje eruit.

Serveer in diepen borden, want het gerecht hoort vochtig te zijn! Heerlijk met knapperig brood. Bom apetite!

 
Recept (vega): Sopa de feijão frade
Bonen vormen een belangrijk onderdeel van de Portugese keuken. Zwart-oogbonen (feijão-frade, letterlijk: broederbonen) zijn er populair, maar veel minder bekend bij ons. Je vindt ze bij biowinkels, in sommige supermarkten of Turkse winkels.

Ingredienten: 350 gr zwart-oogbonen, 1 grote ui, 1 wortel, 1 meiknol/knolraap (let op: geen koolraap)
2 middelgrote aardappels, +/- 8 dl water, 1 volle el peterselie, 4 el olijfolie, 1 el rode wijnazijn, 1 laurierblad, 1 tl zout (naar smaak)
Peper, 2 hardgekookte eieren, in reepjes gesneden

Bereiding: Snipper de ui fijn en snij de wortel, de meiknol en de aardappels in kleine blokjes, liefst niet groter dan de bonen.
Breng de groenten aan de kook met het water, zout en peper en het laurierblad. Voeg na een paar minuten de bonen toe en kook alles nog een paar minuten, tot de groenten gaar zijn.
Verwijder het laurierblad en werk de soep af met olijfolie, azijn en peterselie.
Schep de soep in diepe borden en bestrooi met het fijngesneden ei.

Mas Figuier Cabernet Pic St Loup *bio, Frankrijk
Een familie bedrijf waarvan de historie terug gaat tot 1696. De wijngaarden groot 22 hectares zijn gelegen in het dorp Vacquières  30km ten noorden van Montpellier en behoren tot het gebied van de beroemde cru Pic Saint Loup. Gilles Pagès (vierde generatie)is een jonge en zeer gepassioneerde wijnmaker die heeft gekozen voor biologische bedrijfsvoering. Het bedrijf is  AB organisch gecertificeerd.
Het gebied is zonnig en warm. De 20 ha wijngaarden liggen veelal tegen de hellingen van deze majestueuze Pic St Loup waardoor ook voldoende afkoeling wordt gerealiseerd. 
Dat merk je in de wijnen, zondoorstoofd maar met een hele fraaie fraicheur voor veel drinkplezier.
Druivenras: Cabernet Sauvignon
Proef en ruik volop rood en zwart fruit, bosvruchten, cassis, bramen, en sepecerijen zoals cacao en peper. Fluweelzachte tannines en een lange, zwoele finale met aroma’s van zondoorstoofd fruit.
Lekker bij gegrild rood vlees, rijpere kazen, zachte blauwe kaas, gegrild witvlees, mediterraanse gerechten. 
Médaille d'Or millésime Bio 2016.
~ Prijs 11,00 -/- 10% wijnabonnementkorting ~      

Recept: Beef Chimmichurri  
Ingredienten (voor 4 personen): 4 dunne, mooie beeflappen,  1 verse rode peper,  een handje verse bladpeterselieblaadjes,  een handje verse koriander blaadjes,  een handje verse basilicum (alleen de blaadjes), 2 theelepel gedroogde oregano,  3 eetlepels rode wijnazijn,  1 rode ui,  1 grote knoflookteen,  4 eetlepels olie, peper & zout.
Bereiding: Meng de olie en de rode wijnazijn samen met een snuf peper en zout in een kommetje en zet even weg. Maal de rode peper, peterselie, koriander, basilicum, oregano, rode ui, knoflook, bieslook, koriander met wat peper en zout fijn in een keukenmachine.  Schep dit bij het olie-azijnmengsel en roer door elkaar. Verwarm een grillpan op hoog vuur.  Bestrijk beide kanten van het vlees met olie en bestrooi licht met peper en zout.  Bak de beeflapjes om en om in enkele minuten goudbruin met mooie grillstreepjes. Serveer het vlees met de chimmichurri. Lekker met de vega pie, of met krieltjes en een groene salade.
 

Recept (vega): Wellington met Stilton, snijbiet en walnoten
Ingrediënten: 12 sjalotten, gepeld, 25 g boter, 100 g walnoten, grof gehakt, 200 g stilton, verbrokkeld, 1 el tijmblaadjes, 500 g snijbiet, zonder stugge stelen en in fijne reepjes, 500 g bladerdeeg, 1 ei, losgeklopt.
Bereiding: Bak de sjalotten in 15 min op laag vuur zacht en bruin in de helft van de boter. Schep ze dan in een kom om met de walnoten, kaas en tijm. Blancheer de snijbiet 1 min en laat goed uitlekken. Doe de reepjes dan met de rest van de boter, wat zout en versgemalen peper in de sjalotbakpan. Bak de snijbiet in 1-2 min iets droger en schep dan door het sjalotmengsel. Laat afkoelen.
Verwarm de oven tot 200°C. Rol het bladerdeeg uit tot een vierkante lap van 35 cm. Snij de lap doormidden. Schep de vulling als een flinke berg op een lap bladerdeeg. Kwast de randen in met ei. Leg de tweede deeglap erop en druk het pakket rondom stevig dicht. Snij het deeg bij en druk de randen wat platter. Snij wat inkepingen in de bovenkant en decoreer met wat overgebleven bladerdeeg. Kwast het deeg rondom in met ei en bak de pakketjes in 40 min knapperig en goudbruin.

© 2009 - 2024 Il diVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.