najaar 2017 - wijnabonnement

Artikel 42 van 82

WIJNABONNEMENT  NAJAAR  2017

WIJNABONNEMENT  najaar  2017

  • Vietnamese citrus salade met gegrilde gamba's
    • La Posado Verdejo (wit-2 fles)
  • Espinacas con garbanzos a la Sevillana - vega  
    •  Pinell Garnacha Blanca (wit-1 fl)
  • Pittige rundvleesspiesjes
    •  Liszkay Cuvée (rood-1 fl)
  • Tina (Zuid-Franse groenteschotel) - vega  
    • Domaine de Mus Cabernet Franc (rood-2 fl)

La Posada Verdejo 
La Mancha is een enorm groot gebied ten zuiden van Madrid. Warm tot zeer heet in de zomers, koud tot zeer koud in de winters. Op de hoogvlakten waait het volop, de bekende witte windmolens staan er niet voor niets. Het uitgestrekte gebied wordt begrenst door rivieren als de Tejo en de Guadiana. Lang gebruikt als 'wijnschuur' met druiven voor versterkte wijnen en tafelwijnen. Nu is er volop aandacht voor serieus wijngaard beheer, lagere opbrengsten en moderne technieken in de kelder, daarom zien we steeds meer kwaliteitswijnen uit La Mancha.
Druivenras: Verdejo
Proef & ruik citroengeel gekleurd met een gouden gloed, rijpe ananas, frisse limoenen, groene appeltjes, peer, anijs, lychee en wat hooi. Fris citrusfruit, rond en zacht van smaak, kruidig, licht exotisch met een verfrissende en lange afdronk.
Lekker bij gebakken stevige vis, Thaise viskoekjes, gegrilde inktvis groene salades, asperges, zachte, frisse kazen en vegetarische gerechten.  Prijs 6,95 -/- 10% abonnementskorting

Recept: Vietnamese salade van pomelo, pinda’s en garnalen.                                                                     Ingrediënten: 16-20 rauwe tijgergarnalen of grote gamba’s, gepeld, 1 pomelo (of milde / niet bittere grapefruit), schoon & gepeld, 1 wortel, in hele dunne reepjes, 1 kleine komkommer, geschild, zonder zaadjes, in dunne reepjes, 1 groene (serrano)peper, in flinterdunne reepjes, 2 el geroosterde pinda’s, grof gehakt, sap van ½ limoen, 3 el vissaus, olie om te grillen, 1 bosje basilicum, de blaadjes, in stukjes gescheurd, 1 bosje koriander, fijn gehakt.  Voor de marinade: 2 el vissaus, 2 el sojasaus (Kikkoman), 1 el arachideolie, 1 sjalotje fijngehakt, 1 teentje knoflook geperst, 2 tl (ruwe) rietsuiker. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom. Voeg de garnalen toe, schep ze goed om en laat 30 minuten marineren. Neem een mooie saladeschaal en leg de komkommer- en wortelreepjes, de pomelo , de peper en de pindastukjes erin. Voeg het limoensap en de vissaus toe en schep alles goed om. Bak de garnalen in een grillpan of op een rooster in de oven 2 tot 3 minuten. Voeg de gegrilde garnalen en de verse kruiden aan de salade toe en serveer direct.

Clos del Pinell - Terra Alta D.O. - Garnacha Blanca
De streek Terra Alta vinden we aan de noord-oost kust van Spanje, tussen Barcelona en Zaragoza. Cellers Unio is al ruim 40 jaar aan de weg aan het timmeren met wijnen uit 4 D.O.'s; Priorat, Terra Alta, Montsant, Cava en Tarragona. Dus heel veel kennis over de diverse typiciteiten, druivenrassen en terroirs per district. Slechts met twee wijnen, geproduceerd op kleine schaal en volledig Bio, komen ze uit Terra Alta op de kaart.
Druivenras: Garnacha Blanca
Proef & ruik uitbundig geurend naar peer, meloen, perzik. Deze wijn heeft volop spanning, fraaie kruidigheid, mineraliteit, elegant bittertje (mooi bij de maaltijd) en de afdronk is fris, juicy en romig. 
Lekker als aperitief bij de najaarsborrel. Bij de maaltijd combineert hij goed bij gegrilde vis met een kruidenkorstje, coquilles, pasta met roomsaus en peper, geurige kazen.  Prijs 7,95 -/- 10%

Recept: Espinacas con garbanzos a la Sevillana - vega:
Ingrediënten: 225 gram spinazie - 2 eetlepels olijfolie - boterham van 1/2 cm dik, gesneden van een langwerpig brood - 2 teentjes knoflook, gepeld - snufje zout - 1/2 theelepel wijnazijn - 1/4 theelepel pimentón (gerookt parikapoeder)- 150 gram gekookte kikkererwten - 1 theelepel verse tijm - 1 theelepel gehakte verse oregano - 1 theelepel gehakte rozemarijn - 1/4 theelepel gemalen komijn, bij voorkeur versgemalen in een vijzel - 2,5 cm gedroogde rode chilipeper (van zaadlijsten) ontdaan

Bereiding: Was de spinazie, laat de blaadjes goed uitlekken en trek ze in stukjes. Laat de spinazie ca 10 minuten in een pan met wat water koken. Laat de spinazie uitlekken en hak de blaadjes fijn. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan. Sauteer het brood en de knoflook tot ze aan alle kanten goudbruin zijn. Doe brood en knoflook dan in een vijzel of keukenmachine. Voeg zout en azijn toe en stamp dit alles fijn. Doe de rest van de olie in de pan en verhit deze. Sauteer hierin de spinazie kort. Voeg dan pimentón,  kikkererwten, het knoflook-broodmengsel, de tijm, oregano, rozemarijn, komijn en chilipeper toe. Laat dit 1 minuut pruttelen, voeg een beetje water toe als het mengsel te droog lijkt. Laat het dan 10 minuten staan zodat de smaken zich kunnen mengen en dien het vervolgens warm op.

Hongarije Monoszló - Liszkaji Cuvée De Pangyér wijngaard in Monoszló behoort tot de top van Hongarije. De Hongaars-Nederlandse wijnmaker Mihály Lizkay bezit er wijngaarden die volop zon krijgen op een bodem van vulkanische- en kleigrond. In de Romeinse tijd waren deze, door vulkanische activiteit gevormde, highlands van het Balaton Meer al beroemd om zijn rode wijnen. De bodem van dit “Pangyer Terroir” is als een van de allerbeste wijngaarden van Hongarije beoordeeld (385/400 punten). Dit wijnbedrijf is pas 10 jaar actief en scoort nu al uitstekende internationale recensies. Deze blend wordt geschonken in de top-horeca.
Druivenrassen: 1/3 Cabernet Franc, 1/3 Cabernet Sauvignon, 1/3 Pinot Noir, 18 maanden gerijpt in barriques.
Proef & ruik geuren van kers, zwarte bes, rijp rood fruit, sappig, rijk. In de smaak wat koffie, tabak en kruiden naast wat chocolade en vanille in de afdronk. De kleur is intrigerend licht bruin. Rijk, zwoel en toch elegant, spannende wijn!
Lekker bij droge pittige worst, gegrild rood vlees, gerechten met pepersaus, goulash, rijpe kaas, rijke pasta. Prijs 11,50 -/- 10%

Recept – Pittige rundvleesspiesjes met ovenaardappeltjes. Ingrediënten (4 personen):  400 g mooi rundvlees, 1 teentje knoflook, 0.5 bosje koriander, 1 citroen, 800 g vastkokende aardappels, 50 ml olijfolie om in te bakken, 2 tl fijngesneden rode peper of chilivlokken, 3 tl ras el hanout, 1 tl (zee)zout.                          

Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Was en snijd de aardappels in plakken van circa 2 centimeter dik. Leg de aardappels op een met bakpapier beklede bakplaat en meng met olijfolie, rode peper, ras el hanout en zout. Bak de aardappels in de oven in circa 40 minuten goudbruin en gaar, af en toe omdraaien, en desgewenst 5 minuutjes grillen voor een krokant laagje .

Snijd het rundvlees in blokjes. Pel en snijd de knoflook fijn. Pluk en hak de koriander. Meng in een kom het rundvlees, scheutje olijfolie, koriander, sap van de citroen, knoflook en pepertjes. Laat het 
vlees circa 10 minuten marineren. Laat satéprikkers weken in een glas met water. Verwarm een grillpan. Rijg de blokjes vlees aan de satéprikkers en gril de spiesjes om en om in circa 4 minuten gaar.  Heerlijk met frisse salade of gegrilde paprika's. Erg lekker met de Lizkay Cuvée...

Languedoc - Château de Mus Cabernet Franc
Dit domein ligt nabij Béziers direct aan de 'Via Domitia Romana' uitkijkend over de Middellandse Zee. Het Château de Mus bestond al rond 800 v. Chr. en kent een verleden met Romeinen, Etrusken en Grieken. Behalve met wijn zijn ze ook actief in de schapenteelt en olijven.  Het klimaat wordt er beinvloed door de Tramontana, een droge, straffe wind uit het Noord-Oosten. Ook uit het zuiden kan het stevig waaien, niet zelden gaat dat gepaard met flinke neerslag en onweersbuien. Een mooie uitdaging voor de wijnmaker dus....Bernard Julien, wijnmaker sinds 1976, staat vanaf 1992 aan het roer. De laatste decennia is er een enorme moderniserings- en kwaliteitsslag gemaakt. Als 'Indication Geographique Protegée' wordt er zeer succesvol gewerkt met druivenrassen die je wellicht niet direct in deze streek zou verwachten, met verbluffende resultaten, zoals deze heerlijke Cabernet Franc...
Druivenras: Cabernet Franc
Proef en ruik intense aroma's van fris rood fruit, kersen, frambozen, rode bessen. Een fris maar ook iets romig mondgevoel. Mediterrane kruiden, specerijen en vrolijk rood fruit in de afdronk. Volop (door)drinkplezier.
Lekker bij gegrild vlees, rood vlies, lamsracks. Prijs 9,95 -/- 10%

Tian (Franse groenteschotel) Ingrediënten: 1 groene courgette, 1 gele courgette, 1 dunne aubergine, 4 grote tomaten, 1 knoflookteen, 1 eetl Provençaalse kruiden (tijm, marjolein, rozemarijn, dragon, oregano, bonenkruid, salie), een royale scheut olijfolie, zout & peper uit de molen

Oven voorverwarmen op 180 °C. Wrijf een flinke ovenschaal ( 25 cm) in met een doorgesneden knoflookteen en vet hem dan in met wat olijfolie. Snij de courgette, aubergine en tomaten in dunne plakjes van pak ‘m beet een halve centimeter. Plaats ze om en om zo rechtop mogelijk in de schaal, dicht tegen elkaar. Bestrooi met zout, peper, de uitgeperste rest van de knoflook en de Provençaalse kruiden. Besprenkel royaal met olijfolie, de boel moet lekker kunnen sudderen. Bak 1 uur in het midden van de oven, de eerste 30-40 minuten afgedekt met aluminiumfolie.

TIP: bestrooi de schaal het laatste kwartier met wat geraspte Parmezaan of verbrokkelde geitenkaas en laat gratineren.

Cheers – Proost – Salut

 

© 2009 - 2024 Il diVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.