Italië: Cannonau di Sardegna Doc

Vorige Artikel 4 van 34 Volgende
€ 8,85 (inclusief 21% btw)

Sardegna - Bellamico Cannonau di Sardegna Doc

  • Druivenras: 100% Cannonau
  • Proef & ruik een donkere, dieprode wijn geurend naar warme donkere vruchten en rijpe zwarte kersen. Boter, caramel, rozijntjes, rijp van smaak, lange en zachte afdronk.
  • Lekker bij klein wild, gegrild varkensvlees, gekruid lamsvlees, Pecorino kaas.

De cannonau wordt al in de 14e eeuw aangeplant in Sardinië en is oorspronkelijk afkomstig uit Spanje waar deze druif de naam garnacha draagt. In Frankrijk is de druif ook bekend als grenache, waarvan beroemde wijnen worden gemaakt zoals de Châteauneuf-du-Pape, de Gigondas en de Vacqueras. De karakteristieken van deze druif komen ook duidelijk terug in deze Cannonau di Sardegna. Wel is de stijl warmer en geconcentreerder dan haar familieleden uit Frankrijk en Spanje. De wijn heeft een prachtige heldere granaatrode kleur. De neus verraadt tonen van rijp rood fruit, zoals kersen en aardbeien, maar ook wat Medeiterraanse kruiden. 

Porchetta. Een Italiaanse Porchetta heeft qua uiterlijk wel wat weg van de Nederlandse rollade. Alleen uiterlijk, want het touwtje dat eromheen zit, is eigenlijk de enige overeenkomst. Het vlees is totaal anders en de kruiden maken al helemaal een wereld van verschil. De kruiden die in de Italiaanse rollade gaan, moeten vers zijn. Bereiden bij voorkeur op houtskool, maar in je eigen oven, thuis in de keuken, gaat het ook uitstekend.

Ingredienten: 2 kilo buikspek aan één stuk, met zwoerd, 1 bosje rozemarijn, 1 bosje tijm, 1 bosje salie, 4 tenen knoflook, 1 flinke eetlepel venkelzaad, 75 gram pijnboompitten, zwarte peper en zout naar smaak, olijfolie, kooktouw.

Begin met de kruiden. Van alle kruiden heb je alleen de blaadjes nodig, hak deze fijn met een mes. Voeg de pijnboompitten en het venkelzaad toe en hak het mengsel nog verder fijn, zet het kruidenmengsel apart.

Leg de varkensbuik in de breedte met de huidkant naar boven op een snijplank. Snij met een goed scherp mes de huid in, niet te diep, maar wel door de huid heen. Doe dit van boven naar beneden, om de centimeter. Draai het stuk vlees nu om en gebruik ruim peper en zout. Voeg vervolgens het kruidenmengsel toe en masseer alles goed in  het vlees.

Leg een aantal stukken kooktouw op je werkblad en plaats hier de varkensbuik, met de huidkant naar beneden, bovenop. Rol het vlees nu zo strak mogelijk op. de touwtjes strak terwijl het vlees strak blijft opgerold. BBQ, Green Egg of oven voorverwarmen op tweehonderddertig graden. Leg de porchetta op het rooster, boven een lekbak met aluminiumfolie. Het eerste half uur grillen op tweehonderddertig graden, daarna de temperatuur zakken naar honderdvijftig graden. Na ca drie uur heeft de Italiaanse rollade een kerntemperatuur van vijfenzestig graden, en is dan gaar. Desgewenst uurtje langer doorgaren op lage temperatuur om wat meer vet kwijt te raken.

Snijd de porchetta met een scherp mes in mooie plakken. Serveer het Italiaanse buikspek met een frisse salade, ambachtelijk brood en/of gebakken aardappelen.

Buon appetito!

Hét adres voor (h)eerlijke wijnen.  In Hilversum, Bussum & online.

  • Gratis bezorging vanaf 12 flessen of Eur 75.
  • Alle wijnen zijn per fles te bestellen.
  • De wijnen zijn op smaaktype of per land ingedeeld. 
  • Persoonlijk advies? Neem gerust contact op via 035-6229159 of via info@ildivino.nl.  We helpen graag!

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

  

© 2009 - 2020 Il DiVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel