Voorjaar 2018 - wijnabonnement

Artikel 39 van 82

WIJNABONNEMENT  voorjaar 2018

IGP Codru Centraal Moldavië - Château Vartely / Fetească Regala

  • Druivenras: Fetească Regala
  • Proef en ruik frisse voorjaarsgeuren, veldbloemen, gemaaid gras, gele appel, venkel en anijs.
  • Lekker bij salade met geitenkaas, asperges, gebakken zalmfilet, gegrilde courgette, pasta met vis, pasta met groene pesto & avocado.

Moldavië is gelegen tussen Roemenië en Oekraïne en de geschiedenis gaat terug tot minstens 3000 v.C. Het klimaat in Moldavië is zeer gunstig door de invloed van de Zwarte Zee en kent warme zomers die doorlopen tot in de herfst. Daarnaast is de ‘zwarte aarde’ (chernozem) extreem vruchtbaar. Waarom is Moldavische wijn dan toch nog zo onbekend? Als onderdeel van de Sovjet Unie werd de focus gelegd op kwantiteit in plaats van kwaliteit. Dit terwijl aan het einde van de 19e eeuw de Moldavische wijnen internationale roem genoten en te vinden waren in de wijnkelders van Europese vorstenhuizen. Na de val van de Sovjet Unie richt Moldavië zich meer en meer op kwaliteit. 
Château Vartely ligt in een historisch en pittoreske omgeving. Orhei ligt 40 km ten noorden van de hoofdstad Chisinau en is één van de oudste nederzettingen in Moldavië. Naast wijnproeverijen en een traditioneel diner in het prachtige restaurant, biedt het complex op toeristisch gebied vele mogelijkheden. Overnachten in luxe villa’s in traditionele stijl, tours, eco- en agrotoerisme en meer.
Prijs 7,95 (10% korting op nabestellingen)

Recept: Oosterse vispakketjes (4 personen):
4 teentjes knoflook, 1 rode peper, zonder zaadlijst, 2 cm verse gember, sojasaus, 4 mooie kabeljauwfilets (of andere witvis), 6 bosuitjes, het witte deel in flinterdunne reepjes, 150 gr peen 'julienne' gesneden, 4 el sesamolie, 1 courgette, in dunne plakken, olijfolie

Hak de knoflook, rode peper en gember fijn en meng met 6 eetlepels sojasaus. Wentel de kabeljauwfilets aan beide zijdes door de marinade en laat ca 10 minuutjes marineren. Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de bosui en peen julienne. Voeg hier 2 eetlepels sojasaus en de sesamolie aan toe en roer goed door. Snijd het groen van de bosui in dunne ringetjes en bewaar deze. Spreid 4 lange stukken aluminiumfolie uit en verdeel het wortel-bosuimengsel over het midden. Verdeel de courgetteplakjes hierover. Daarop komen de kabeljauwfilets te liggen. Sprenkel hier de overgebleven marinade, groene bosui ringetjes en drupje olijfolie over. Vouw de folie rond de vis dicht tot pakketjes en zet ze 20 minuten in de oven. Serveer de pakketjes op borden. Lekker met aardappelpuree en een frisse salade. Tip: De pakketjes kunnen ook op de BBQ.

Languedoc-Roussillon – Domaine des Deux Ruisseaux Viognier

  • Druivenras: Viognier
  • Proef en ruik volop fruit, zachte perzik en abrikoos, frisse mandarijnen, ananas. Frisse aanzet en een lange, verfijnde afdronk
  • Heerlijk bij gambasalade met zongedroogde tomaten,  ratatouille, quiche, mosselen, sushi, noodles met kip en groene curry

De Languedoc-Roussillon is het grootste wijngebied van Frankrijk en in volume maar liefst 3 keer zo groot als de Bordeaux. Een derde van alle Franse wijnen komt uit Languedoc-Roussillon. Het klimaat is mediterraan met een bodem van vooral kalk en leisteen. Door de ideale omstandigheden van deze wijnregio hoeft de wijnboer de wijngaarden nauwelijks te beschermen tegen ziekten. De Languedoc was jarenlang een groot productiegebied van eenvoudige schenkwijnen. Tegenwoordig is dit één van de spannendste wijnregio’s waar de kwaliteit van de wijn met een rap tempo omhoog gaat.
Domaine des Deux Ruisseaux is een klein familie wijnhuis uit de Languedoc-Roussillon. Op slechts 8 kilometer van de Middellandse zee liggen de prachtige wijngaarden van dit klassieke Domaine wat in het. Domaine de Deux Ruisseaux richt zich op pure wijnen waarin fruit en drinkplezier het belangrijkst zijn.
Prijs 7,95 (10% korting op nabestellingen)

Recept: Green curry (vega)
Ingrediënten:
800 ml kokosmelk, 50 gr groene currypasta, 100 gr shiitake, 2 wortels, in blokjes, 1 gele paprika, in reepjes, 1 broccoli, in kleine roosjes, 150 gr sugarsnaps, draden en puntjes verwijderd, 100 gr rijstnoedels, liefste bruin, handvol verse blaadjes koriander, partjes limoen, voor erbij, gedroogde chilivlokken.

Bereiding: Breng de kokosmelk in een kleine pan op middelhoog vuur tegen de kook aan. Roer de currypasta erdoor, voeg de shiitakes plus alle groenten toe en verhit mee tot ze gaar zijn. Kook ondertussen de noedels. Doe ze over in een vergiet en spoel af onder koud water. Schud even goed en doe de noedels dan in twee kommen. Verdeel de warme curry, koriander, partjes limoen en eventueel de gedroogde chilivlokken erover. TIP: Zo al heerlijk, maar ook zeer smaakvol met gewokte knoflookgamba’s of gebraden knoflook-limoen kip

Portugal Beira Interior  | Quinta do Cardo Tinto *Bio

  • Druivenrassen: Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinta Roriz (=Tempranillo)
  • Proef en ruik vrolijke kersen en bosbessen. Heel sappig. Zijdezachte afdronk met bramen, pruimen, chocolade, balsamico en toast. intens en spannend. De wijn rijpte 9 maanden in Franse barriques. 
  • Lekker bij stoofgerechten met lamsvlees, gegrild varkensvlees, pizza prosciutto, albóndigas (gehaktballetjes in pittige tomatensaus)

Beira Interior is tamelijk bergachtig en de wijngaarden van Quinto do Cardo liggen op de hellingen van Serra da Estrela en behoren daarmee tot de hoogstgelegen in Portugal. Dit zorgt voor opvallend frissen wijnen en het leuke aan Portugal als wijnland is de oneindige reeks aan nog relatief onbekende druivenrassen. Veel te ontdekken. 
Prijs 10,50 (10% korting op nabestellingen)

Recept: Tagliata (Bavette met rucola en balsamico)
Zo'n smakelijk stukje vlees geef je een eenvoudige bereiding zodat het product zelf goed tot zijn recht komt. De Italianen hebben dat goed begrepen. Onder de naam Tagliata serveren zij hun beste stukje vlees bestrooid met niet te weinig zout en peper, een scheutje echte (!) balsamico voor de zoet-zuur verhouding en wat rucola voor de groene bitters. Een hele goede combinatie.
Ingrediënten:600 gram Bavette, peper, zout, 2 eetlepels olie, 50 gram boter, 50 gram rucola, 4 eetlepels goede balsamicoazijn, Parmesan, 250 gram aardappelen, geschild in blokjes, 250 gram knolselderij, geschild in blokjes, 100 ml room
Bereiding:  Kook de aardappel en de knolselderij blokjes apart gaar. Giet af en laat uitstomen. Stamp aardappel en knolselderij samen met de room. Breng op smaak met zout en peper. Roer de puree door een bolzeef. Bestrooi de Bavette met peper en zout. Verwarm de olie in een pan waar de lap precies inpast. Bak op hoog vuur twee minuten aan elke kant. Zet het vuur terug naar medium en voeg de boter toe. Bak nog enkele minuten tot de gewenste gaarheid. Haal het vlees uit de pan van het vuur en laat vijf minuten in aluminiumfolie rusten. Snijd het vlees op de draad in vingerdikke plakken. Verdeel de plakken over de borden. Giet er de balsamicoazijn overheen in strepen en strooi er dan de rucola en wat Parmesan overheen. Serveer de mousseline van knolselderij er apart bij. 

 

 

© 2009 - 2024 Il diVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.