Wijnclub Winter 2020 - 2021

Artikel 22 van 82

WIJNCLUB  december 2020 - maart 2021 

Prosecco  DOC Botter 1928  Organic Sparkling Wine  (1 fles)

  • Druivenrassen : Prosecco (Glera)
  • Proef & ruik fris, zuiver citrusfruit, naast peer, perzik en groene appel. Bloesem van acacia en rozen. Opwekkend met een licht romige mousse. Fijne 'parels'. 
  • Lekker bij verfijnde amuses, vispaté, sardines, frisse en jonge kazen. En natuurlijk als feestelijk aperitief.
  • Casa Vinicvola Botter werd opgericht door Carlo Botter in 1928 als een klein lokaal bedrijf dat wijnflessen verhandelde. Na de Tweede Wereldoorlog namen de broers Arnaldo en Enzo het over en hebbe het bedrijf een enorme boost gegeven. Er worden druiven betrokken uit verschillende gebieden in Italie zoals Puglia, Scilia en Veneto. Een zeer modern werkende cooperatie. Belangrijk is dat de wijnen de afkomst weerspiehgelen waar de druiven vandaan komen. Dat levert drinkbare, fruitige en kenmerkende wijnen op. 

Recept:  Bruschetta al pomodoro

Ingrediënten: 1 (wit) stokbrood, 350 g smaakvolle tomaten, 1 teentje knoflook, 50 g rucola, 3 el olijfolie extra vergine, 1 tl witte wijnazijn, 1 el kappertjes, peper & zout.

Bereiding: Verwijder de zaadlijsten van de tomaten en snijd ze in blokjes. Pers een half teentje knoflook fijn over de tomaten. Voeg 1 el olijfolie toe aan de tomatenstukjes en 1 tl witte wijnazijn. Kruid met peper en zout. Plaats afgedekt in de koelkast. Snijd dikke plakjes van het stokbrood en rooster ze lichtjes in de oven of op de BBQ-grill. Wrijf met het overgebleven half teentje knoflook over de warme bruschetta's en druppel wat olijfolie over de bruschetta's. Lepel er wat tomatenstukjes over en werk af met een blaadje rucola en enkele kappertjes. Dien onmiddellijk op.

Valencia - Bodegas Enguera Casa Lluch - Verdil * Bio & Vegan (2 fles)

  • Druivenras : vooral Verdil (= unieke, lokale druivensoort ) aangevuld met een heel klein beetje Sauvignon Blanc, Chardonnay en Viognier….
  • Proef & ruik: een warme citroen-gouden kleur, de wijn is licht rokerig, heerlijk sappig en verfrissend met veel citroen en lime naast een kruidig ‘boeket’ (heel veel geuren…).
  • Lekker bij koude voorgerechten, groenteschotels, gebakken vis.
  • De wijngaarden liggen in een woeste, ruige omgeving in het zuidwesten van de provincie vlakbij de plaats Enguera. De Perez-Jardo familie werkt op Bodegas Enguera al jaren, zoals dat zo mooi heet ‘met respect voor het milieu’.
    Alleen de beste druiven worden met de hand geplukt en dat gebeurt in de nacht als het fruit koel van temperatuur is.

Recept: Rode poon met garnaaltjes, bloemkoolpuree en spruitjessalade

Ingrediënten: 4 rode poonfilets, 200 g grijze garnalen, gepeld, 200 g bloemkoolroosjes, 3 el room, 200 g spruitjes, 3 el rode wijnazijn, 
2 el fijngehakte peterselie, 2 el fijngesneden munt, rasp van 1 citroen, 1 tl chilivlokken, boter, olijfolie, peper en zout.

Bereiding: Kook de bloemkoolroosjes in 5 minuten gaar in licht gezouten water. Giet af, doe alles in een blender en mix glad. Meng er de slagroom en een klont boter onder. Kruid met peper en zout. Snijd de spruitjes in dunne plakjes en meng ze samen met azijn, peterselie, munt, citroenrasp, chilivlokken en een scheutje olijfolie toe. Kruid met peper en zout. Kruid de visfilets met peper en zout en bak ze goudbruin in olijfolie. Verdeel de bloemkoolpuree over de borden. Leg er de visfilets op en schep er wat van de spruitjessalade over. Werk af met de garnaaltjes en druppel er tot slot nog wat olijfolie over.

Vinarija Čitluk - Hercego Blatina (2 fles)

  • Druivenrassen: Blatina, een druivenras dat alleen staat aangeplant in Herzegovina.
  • Proef en ruik: de wijn is mooi donker robijn-rood van kleur. De geur is aromatisch, met vooral veel rood en zwart fruit, met wat kruidige accenten van tabak en koffie. In de mond is de wijn rond, warm en fruitig met plezierige zuren. De tannines zijn zacht, wat de wijn een soepele afdronk geeft.
  • Heerlijk bij gegrild roodvlees, mooie ham, lamsvlees, gevogelte, stevige visstoofpotten, aromatische roodflora kazen of goede belegen kaas.
  • Vinarija Citluk werd in 1957 opgericht als staatscoöperatie. In 2002 werd het verkocht en ging als commercieel bedrijf verder. Vinarija Citluk bezit 400 hectare eigen wijngaarden op diverse locaties in de omgeving van Mostar en Citluk.

Recept : Sappige, krokante gevulde kalkoen

Ingrediënten (4 pers.): 1 kalkoen (ca 3 kg), 200 g paddestoelen, 2 stronkjes selderij, 2 appels, 1 ui, 1 teentje knoflook, bosje peterselie fijngehakt, 500 g gemengd gehakt, 80 g paneermeel, 1 ei, 1 el suiker, scheutje Calvados, nootmuskaat, boter, peper en zout

Bereiding: Meng het ei, paneermeel en peterselie door het gehakt. Snijd de paddestoelen en selderij fijn. Snipper de ui en fruit glazig in boter. Pers er de knoflook bij. Voeg de paddestoelen en selderij toe en roerbak 3 minuten. Schil de appels en snijd in stukjes. Bak de appels met suiker in boter tot ze mooi gekaramelliseerd zijn. Besprenkel met een scheutje calvados. Roer de paddestoelen, selderij  en appeltjes door het gehakt. Kruid flink met nootmuskaat, peper en zout. Verwarm de oven voor op 220°C. Kruid de kalkoen van binnen en van buiten met peper en zout. Doe de vulling in de buikholte en bind de kalkoen dicht met keukentouw. Smelt een klont boter. Leg de kalkoen in een braadslede en giet er de gesmolten boter over. Plaats 40 minuten in de voorverwarmde oven. Bedruip de kalkoen regelmatig met het braadvet uit de braadslede. Verlaag de oventemperatuur naar 180°C en laat de kalkoen nog eens 90 minuten bakken. Lekker met gegrilde groenten en aardappelkroketjes.

Valencia - Bodegas Pinoso - Cepa 50 * Bio & Vegan (1 fles)

  • Druivenras : Monastrell (de Spaanse naam voor het druivenras wat in Zuid-Frankrijk als Mourvèdre door het leven gaat). De wijnstokken zijn tot wel 45 jaar, en dat geeft meer concentratie en diepgang aan de wijn.
  • Proef & ruik: donker, zwoel, pittig, spicy, zeer sappig met een lang aanhoudende afdronk. Rijpe bramen, pruimen, kaneel en iets vanille.
  • Lekker bij rijke paella, stoofgerechten met rundvlees. En heerlijk in combinatie met een plateau van hardere kazen.
  • La Bodega de Pinoso is een wijnmakerij in het Spaanse Valencia, die geleid wordt door een team van jonge, enthousiaste wijnmakers. In deze zuidelijke, warme streek telen ze met veel zorg de voor dit gebied typische monastrelldruiven. De grond en het klimaat rond Pinoso zijn ideaal voor het verbouwen van deze druivensoort. De wijnen van La Bodega de Pinoso hebben, zoals men dat in Spanje zegt, een mediterraane ziel. Dit komt onder meer door het gebruik van inheemse gisten en druivenrassen. Bij de Bodega combineren ze moderne en traditionele technieken waardoor ze onder meer met lage sulfietgehaltes kunnen werken. De diepgewortelde oude stokken van de airen zorgen bij de witte wijn voor een verrassende mineraliteit waardoor het lijkt of de wijn wat houtrijping heeft meegekregen. Een unieke wijn waaraan heel wat jaren experimenteren ten grondslag liggen. De wijnen van Pinosa hebben dan ook verbluffende kwaliteit/prijs en door de jaren heen veel prijzen gewonnen!

Kaasplateau

  • Friese oude schapenkaas
  • Gooische Pikante / Oude Goudse
  • Shropshire Blue
  • Frans stokbrood
  • Vijgencompôte
  • Gepelde walnoten
  • Trosje verse druiven
© 2009 - 2024 Il diVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.