Sustainable

Frankrijk: Dagueneau Pinot Beurrot - Les Montées

Vorige Artikel 58 van 94 Volgende
€ 17,85 (inclusief btw)

Frankrijk - Loire | Serge Dagueneau - Pinot Beurrot Les Montées

  • Druivenras: Pinot Beurrot (~ Pinot Gris)
  • Proef en ruik zachte abrikozen, rijp citrusfruit, honing, amandelen, verse boter. Mooi breed uitwaaierend, veel lengte. De wijn is vol en zacht, met een fijne rondeur. Schitterende balans.
  • Lekker bij parelhoen met roomsaus, gegrilde kreeft, salades met foie gras, aromatische kazen, vitello tonnato.
  • Coteaux de Charité ligt tussen Pouilly en Chablis, de twee hectare wijngaard die zij hier bewerken bestaat voor de helft uit pinot noir, iets meer dan een halve hectare pinot beurrot en de rest chardonnay. Hier bij de familie Dagueneau was het overgrootmoeder Léontine die in 1889 hier in St-Andelain aan de Loire de eerst druivenstokken plantte. Na het overlijden van zus Florence staat Valérie, de jongste dochter van Serge, alleen aan het roer van het 17 hectare grote familiebedrijf. Vader Serge is als klusjesman nog dagelijks aanwezig, maar met de wijn bemoeit hij zich niet meer. Valérie heeft veel van haar kennis opgedaan in de stages die zij doorlopen heeft tijdens haar studie oenologie. De filosofie van de familie is 'het uitbannen van kunstmest en bestrijdingsmiddelen om zo een vitale voedingsbodem te creëren voor een sterke druif’. In 2015 was de nieuwbouw van de kelder, vinificatieruimte en proeflokaal afgerond. Dit gaf de mogelijkheid om nog professioneler te werken. Verder kwam er een prachtige proefruimte voor passanten en buitenlandse gasten. Het bedrijf is klaar voor de toekomst.

Gert Crum:

"Zoals er in Vosne meerdere Gros', in Chassagne vele Moreys en in Meursault een handjevol Bouzereaus zijn, zo zitten er in Pouilly-sur-Loire, preciezer, in Saint-Andelain een paar Dagueneaus in de wijn. De bekendste is Domaine Didier Dagueneau (geleid door Louis-Benjamin) met onder andere de iconische Silex. Een ander is Domaine Serge Dagueneau & Filles. Dit domein exploiteert 19 hectare wijngaard.
Vader Serge is met pensioen, maar kijkt op de achtergrond nog mee. Van de twee dochters die het bedrijf voortzetten is Florence (Flo) overleden en nu rust alles op de schouders van Valérie. Zij produceert van 17 hectare een reeks van verschillende Pouilly-Fumé's. Natuurlijk van sauvignon blanc.
Maar ongeveer 15 kilometer naar het oosten/zuidoosten, bij het dorpje Saint-Lay, heeft ze ook nog 2 hectare. Die zijn beplant met chardonnay, pinot noir en pinot beurot - dat wil zeggen pinot gris. De wijngaarden hier worden omgeven door het prachtige Forêt des Bertranges (waar de reusachtige eiken staan waarvan Domaine de la Romanée-Conti z'n pièces laat maken).
Hier waren tot de Phylloxera altijd al wijngaarden. In de middeleeuwen werden ze bewerkt door Benedictijner monniken van de zeer grote abdij van La Charité ('de oudste dochter van Cluny')- de ruïnes van deze ooit machtige abdij worden juist nu gerestaureerd. En naast de restauratie van gebouwen en tuinen van het klooster is er dus ook een restauratie van het wijngaardlandschap hier - zij het in beperkte mate. Het is niet verwonderlijk dat La Charité-sur-Loire (circa 10 km ten zuiden van Pouilly-sur-Loire) de naamgever is van de IGP Côtes de la Charité, die sinds 2011 bestaat.
Les Montées de Saint Lays, een IGP Côtes de la Charité van Pinot Beurrot (sic!) van Domaine Serge Dagueneau & Filles is niet alleen een leuke wijn vanwege het verrassende verhaal, maar ook een goede met rondeur en romigheid, zoals dat hoort bij pinot gris. Ik kreeg deze fles cadeau van een vriend. Hij had hem gekocht bij Il Divino in Hilversum/Bussum, wijnspeciaalzaken van Ewout Jansen."
#Loire #PouillyFumé #côtesdelacharité

© 2009 - 2022 Il DiVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.