Bio
Italië: Lazio – Giangirolami – Grechetto Propizio
Italië – Lazio – Giangirolami – Grechetto Propizio
- Druivenras: Grechetto
- Proef en ruik: helder strogeel met groene reflecties, zachtaardige neus van bloemen, wat exotisch fruit, limoen en grapfruit. In de mond heldere zuren, verfijnd mineraal, lekkere volle afdronk
- Lekker bij: Wit vlees, kip, kalkoen allen medium gekruid, gerechten met groenten in de hoofdrol, ook hier niet te zwaar gekruid eerder subtiel. Sushi, sashimi. Medium kazen.
- In de wijngaard Doganella di Ninfa komen de biologische druiven van een ondergrond van klei en tufsteen, eind september, begin oktober geoogst. Korte schilweking van de druiven voor wat diepere kleur en extractie van smaken, gekoeld vergist. Zes maanden gelagerd op de lie op rvs.
- Familiedomein uit Lazio, op een kilometer of veertig ten zuidoosten van Rome (tussen Aprilia en Latina). Opgericht door vader Dante Giangirolami in 1956, en groot gemaakt door zoon Donato. De Azienda werkt volledig bio sinds 1993. Zo’n 40 hectare worden gebruikt voor de wijnbouw, met hoofdzakelijk de traditionele druivenrassen van Lazio. Naast druiven verbouwen ze op dit domein ook andere fruitgewassen. Het leeuwendeel van de wijnen eindigt (weinig verrassend) in de osteria’s, trattoria’s en restaurants van Rome. Gelukkig is er ook wat beschikbaar voor de export.