Bio

Italië: Sicilië – Pietradolce – Etna Rosso

Artikel 15 van 16
€ 25,50 (inclusief btw)

Italië – Sicilië – Pietradolce – Etna Rosso

  • Druivenras: 100% Nerello Mascalese
  • Proef en ruik: Nerello Mascarlese, een bijzondere blauwe druif, inheems aan de hellingen van de Etna. Een fruitige rode van hoge kwaliteit. Aroma’s van gedroogde kersen, sinaasappelrasp, gedroogde tijm, piment en gravel. Even kort decanteren kan geen kwaad.
  • Lekker bij: Geroosterde tomaat- en peperaroma’s en lichte vleessoorten zoals gevogelte en vakensvlees of kruiden als oregano, tijm en salie. Een wijn van grote hoogte, passend bij de keuken zoals Etna die bedoeld heeft.
  • Handmatige oogst en biologisch geteeld. Een bodem van rots en zachte zand. Zachte persing, 18 dagen op schil in roestvrij stalen tanks. Vervolgens 3 maanden rijping op Franse, eikenhouten vaten met een lichte toasting voor een natuurlijkere rijping. Malolactische fermentatie.
  • Nabij Solicchiata, in de Siciliaanse gemeente van Castiglione di Sicilia, gelegen aan de noordzijde van de Etna, liggen de gaarden van Pietradolce. De gaarden bevinden zich tussen de 600 en 900 meter hoogte en staan verspreid over ca. 11 hectare. Twee delen van het domein bevinden zich in de regio van Rampante en één deel in Zottorinoto. Wijnmaker Giuseppe Parlecchio, houdt graag vast aan lokale tradities en er wordt dan ook enkel met inheemse druivensoorten gewerkt waarvan de Nerello Mascalese, Nerello Capuccio en Carricante de hoofdrol spelen. Druiven groeien middels de Alberello methode, de traditionele manier van doen en de meest geschikte manier voor de lokale omstandigheden. 
  • De actieve, vulkanische bodem vol met minerale componenten, laat duidelijk haar stempel achter op de unieke wijnen van Pietradolce. Éxtra uniek, is de wijn dankzij de pre-phylloxera wijngaarden. De druifluis epidemie van de tweede helft van de 19e eeuw kon rondom de Etna lastiger vatten wegens het hoge gehalte aan zwavel van de actieve vulkaan. We hebben hier dan ook met oorspronkelijke, inheemse ranken te maken van tussen de 90 en 130 jaar oud. Geen import uit Amerika maar echte, Siciliaanse wijngaarden. 
  • Ook de wijnkelder is uniek, een kunstwerk an sich. Van hoge architecturale klasse en een hypogene constructie waarbij het gebouw ondergeschikt is aan het landschap in plaats van dominerend. Respectvol ten opzichte van het landschap, landbouw en zo veel mogelijk eco-vriendelijk doordat er ook binnen enkel gebruik wordt gemaakt van energiebesparende technieken. De kelder is dan ook een mix van kunst en vakmanschap. Verspreid hangen kunstwerken van lokale kunstenaars die ook, net als Pietradolce, enkel gebruik maken van materialen uit de omgeving en daarin ook zo veel mogelijk pogen terug te geven aan de natuur. 
© 2009 - 2024 Il diVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.