Portugal: Madeira - Vinhos Barbeito – Boal Reserva

Vorige Artikel 16 van 16
€ 14,95 (inclusief btw)

Portugal – Madeira – Vinhos Barbeito – Boal Reserva

  • Druivenras: Boal
  • Proef en ruik: Rijke aroma's van gedroogd fruit (rozijntjes, chocola en melasse), bloemen, noten (tonen van hazelnoten, walnoten en amandelen), gestoofde appels en marmelade van geel fruit en gekonfijte vruchten zoals vijg, dadel en pruim.  De smaak is zoet, rond, met een licht gerookt aroma en notige tonen. De afdronk is lang en elegant met een opwekkend fris zuurtje. De wijn heeft een mooie honing-strogele kleur
  • Lekker bij: Uitstekend als aperitief én als digestief. Spannend bij mooie gerechten als stoofschotel van wild zwijn (met een scheutje madeira in de saus), geconfijte kalfsniertjes met hete bliksem, terrine van ossenstaart, ganzenlever en crème brûlée met ganzenlever. Maar ook bij paté, blauwe kaas en zwitserse bergkaas, fruit cake of sinaasappeltaartjes én Christmas Pudding!
  • Deze Madeira wijn is gemaakt van 100% Boal (Bual). Deze druif wordt ook wel Cachudo of Malvasia fina genoemd. Hij is geoogst van wijngaarden op een vulkanische bodem met een dunne laag klei.
  • Het familiebedrijf Barbeito, opgericht in 1946, vormt één van de boegbeelden van ‘Madeira nieuwe stijl’. Traditie wordt hier ingezet in combinatie met moderne technologie om zo tot prachtige wijnen te komen. Waar grote Madeirahuizen gebruik maken van de Estufa-methode*, maakt eigenaar Ricardo Diogo Freitas gebruik van de Canteiro-methode**: de wijn ligt minimaal 5 jaar in houten foeders te rijpen, in loodsen waar de temperatuur zijn warme gang kan gaan. Er wordt absoluut geen karamel als kleurstof toegevoegd. De Madeira’s worden per individueel jaar afgebotteld, waarbij de onderlinge verschillen in smaak en stijl nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het resultaat hiervan zijn lichtgekleurde, frisse en zeer expressieve Madeira’s met een geheel eigen stijl met veel fruit. ‘I try to improve tradition’ aldus Ricardo
  • Kan enkele decennia bewaard worden.
  • *De wijnboeren van Madeira raakten geïntrigeerd door die veranderingen en begonnen te experimenteren met nieuwe technieken, zoals de verwarmingsmethode, estufa (“hete sauna”) genaamd, waarbij de wijn tot drie maanden lang opgewarmd werd tot 50°C. De Estufatanks worden tegenwoordig vervaardigd uit roestvrij staal en het proces begint vroeg met Malsmsey- en Boalwijnen, met een gecontroleerd proces van langere gisting voor de drogere wijnen zoals de Verdelho en de Sercial.
  • **De andere traditionele methode heet Canteiros, een rijpingsproces waarbij de wijn bewaard wordt in tonnen gedurende 20 tot 100 jaar waarbij hij op natuurlijke wijze opwarmt. Deze methodes worden tot op heden gebruikt.
© 2009 - 2022 Il DiVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.