Biodynamisch
Italië: Lunaria Civitas Peccorino
OverzichtItalië – Terre di Chieti | Lunaria – Civitas Peccorino
- Druivenras: Peccorino aangevuld met Malvasia en Trebbiano.
- Proef en ruik: donkere kersen, bramen, pruimen, pittig en kruidig met een zachte ‘finale’.
- Lekker bij: half-harde kazen en heerlijk bij een visje van de gril. Even met wat citroen en oregano olie bekwasten. Genieten maar!
- Door Perswijn beoordeeld als "Zeer Goed".
Lunaria Civitas Pecorino heeft het Demeter-keurmerk en is biodynamisch geproduceerd. De druiven worden handmatig geoogst en streng geselecteerd. Alleen het beste sap is goed genoeg om in de fles te eindigen. De hele trossen worden naar de pneumatische pers gestuurd en de most wordt gedurende ongeveer 30 dagen met zijn inheemse gisten bij lage temperatuur (12-14 graden) in roestvrijstalen tanks gegist. Hierna volgt de veroudering in stalen tanks, gevolgd door flesrijping van een aantal maanden. Want voor perfectie is er geduld nodig.
Cantina Orsogna, gelegen in de gelijknamige stad in de provincie Chieti, is een coöperatie die werd opgericht in 1964 en vandaag de dag 600 bijdragende leden heeft die meer dan 1.400 hectare wijngaarden cultiveren halverwege de zee en de Maiella. Een realiteit met aanzienlijke aantallen en een vrij oude geschiedenis, om een wijnziel van Abruzzo te belichamen met een solide en robuuste traditie. De wijnmakerij Lunaria is de plaats waar biodynamische wijnen worden geproduceerd, die op zijn zachtst gezegd een portfolio van labels vormen, verdeeld over witte, rode, zoete wijnen en mousserende wijnen. Lunaria komt uiteraard van "maan", een belangrijk hemellichaam binnen de biologische dynamische beweging.