maart 2013 - wijnabonnement

Artikel 62 van 82

Inhoud wijnabonnement maart 2013:
2 fles Domaine de Serame - Viognier Reserve
2 fles Amalia Blanco Macebeu
2 fles Dominio de Punctum - Viento Aliseo Tempranillo/Petit Verdot

Spanje – Carinena
Amalia Carinena –Blanco Macabeu
Covinca is een cooperatie die werd gesticht in 1987 door samensmelting van Almonacid de la Sierra en Longares. Vandaag wordt Covinca geleid door een jong maar ervaren team en is het de grootste bodega in Cariñena. Cariñena is een van de oudste D.O. (Denominación de Origen) in Spanje. Kwaliteit staat hoog in het vaandel, van een strikte controle in de wijngaard tot bij de wijnmaker zelf. Het resultaat zijn zinderende, moderne, fruitige wijnen van uitstekende kwaliteit en waarde. De meeste wijngaarden liggen in de Sierras de Algairen en Sarrallon op een hoogte van 600 meter. Continentaal klimaat gekenmerkt door koude winters en hele warme zomers. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 15°C en de gemiddelde jaarlijkse regenval bedraagt amper 350 mm, waarvan het merendeel in mei en juni valt.
Druivenras: Macabeu (=Viura)
Proef en ruik een heerlijke zonnige dorstlessende frisse wijn met sprankelend tropisch fruit (verse ananas), verleidelijke geuren van bloesem en frisse citrusvruchten. Fruitig, rond en uitermate plezierig.
Lekker als dit is echt een zeer veelzijdige maaltijdbegeleider, maar vooral smaakvol bij salades , rijstgerechten, zachte kazen en diverse mediterrane visgerechten.
Categorie: licht, fris wit

Facultatief: Amalia - Tinto Garnacha: Temperamentvolle en fruitige Spaanse rode wijn met heerlijke rijp rood fruit als kersen en aardbeien. De afdronk is kruidig en rond. Medium bodied. Past goed bij gegrild vlees, gekruid lamsvlees, stoofschotels en harde kazen. 
Of: Amalia Rosado Tempranillo & Garnacha:Typisch Spaanse volfruitige Rosado . Helder van kleur, met lekker veel sappig rood fruit en uitnodigend tot een extra slok.Combineer met pikant gekruide gerechten, stevige visgerechten, geroosterd vlees, pasta’s. En natuurlijk als verfrissend aperitief.

 

Frankrijk – Corbières
Château de Sérame – Domaine de Serame Réserve Viognier
Tussen de Rhône, de Middellandse Zee en de Pyreneeën, ligt het oude land van Oc (Pays d`Oc). Het gebied kreeg zijn naam, omdat men in het dialect
geen `oui` zegt maar `oc`. Dit land is ook het grootste wijngebied van Frankrijk. Zeer in opkomst is de streek Roussillon, aan de voet van de Pyreneeën. Château de Sérame is een domein van 580 hectaren, gelegen in een bosrijk gebied nabij het Canal du Midi. Sinds 2001 is het management in handen van Dourthe en worden er naast de A.C. wijnen van het Château ook een serie topkwaliteit Vins de Pays d`Oc onder de naam `Domaine de Sérame` geproduceerd. De druiven worden geoogst bij optimale rijpheid en daarna met uiterste zorg in de wijnmakerij en kelders bewerkt om zo de specifieke druivenaroma’s te ontwikkelen waarmee deze serie elegante en complexe wijnen geproduceerd wordt. De Viognier Réserve won tijdens de Decanter World Wine Awards al eens de Regional White Single Wine Variety Trophy.
Druivenras : Viognier
Proef & ruik: een rijke, warme geur van perzik, abrikoos, sinaasappelbloesem, veel citrusfruit. De afdronk is aromatisch.
Lekker bij gebakken vis, gevogelte, blauwaderkazen, kalfsvlees.
Categorie: medium wit

Spanje – La Mancha
Dominio de Punctum – Viento Alieseo Tempranillo/Petit Verdot
Dominio de Punctum is een vrij nieuw, organisch werkend bedrijf in La Mancha, dat werd opgericht in 2005 met als doel op bio-dynamische wijze wijnen te produceren. Organisch wil voor Dominio de Punctum zeggen: absoluut zonder chemicaliën. Bio-dynamisch werken houdt in dat je de wijngaard beschouwt als een groot, samenwerkend eco-systeem. Het zijn niet alléén druivenstokken, die in de wijngaard leven, maar ook insecten, vogels, andere planten en, in de grond, micro-organismen. Die dragen allemaal bij aan het welzijn van de wijngaard, en dus aan de kwaliteit van de wijn, is de gedachte. Het aardige van dit domein is de keuze van druivenrassen: natúúrlijk is er Tempranillo aangeplant (dit is tenslotte Spanje), maar er zijn ook minder verwachte rassen, die het verrassend goed doen in La Mancha`s continentale klimaat ("negen maanden winter, drie maanden hel", zeggen de bewoners over hun eigen klimaat). Zo staat er in de wijngaard Petit Verdot, een druivenras dat oorspronkelijk uit Bordeaux komt, maar daar een zeer marginaal bestaan leidt. Het is een laat rijpend druivenras, dat in Bordeaux vaak niet goed of helemaal niet rijp wordt. In de warme zomers van La Mancha rijpt hij echter uitstekend.
Druivenrassen: 70% Tempranillo, 30% Petit Verdot. De druiven worden in de koelte van de nacht geplukt om optimale fraicheur, frisheid te behouden. De wijn rijpt onder gecontroleerde temperaturen in roestvrijstalen vaten om zoveel mogelijk fruit in geur en smaak te realen.
Proef & ruik intense, volle aroma’s van aroma`s van donkerrood fruit (kersen en
bessen). In de smaak een volle structuur, heerlijk kersenfruit met een klein ‘tikje’ chocolade. Zacht in de afdronk.
Lekker bij gegrild of gebakken rood vlees, harde kazen en pasta’s met veel groente.
Categorie: medium rood

RECEPTEN:

Carpaccio van courgette met waterkers en radijs (vegetarisch).
Ingrediënten voor 4 personen 2 kleine courgettes, in dunne plakjes, sap van 1/2 citroen, 2 eetl. Extra Vierge olijfolie, 3 eetl. pesto van gedroogde tomaat, 1 bosje radijs in dunne plakjes, 1 bosje waterkers of veldsla, zout en peper.

Pesto van gedroogde tomaat 4 eetl. gedroogde tomaat, 50 gr. Parmezaanse kaas, 3 eetl. geroosterde pijnboompitjes, 75 gr. basilicumblaadjes, Extra Vierge olijfolie. Meng alle ingrediënten voor de pesto van gedroogde tomaat in de keukenmachine.

Bereidingswijze: breng in een pan water aan de kook en zet de warmtebron uit. Blancheer de courgette er 1 minuut in en laat deze op keukenpapier uitlekken. Verdeel de courgette dakpansgewijs over 4 borden. Bestrooi ze met zout en peper uit de molen en druppel er wat citroensap over. Meng de pesto met de olie en verdeel dit over de courgette. Garneer met radijs en waterkers of veldsla.

Serveertips; lekker met wat schilfers Parmezaanse kaas en of wat geroosterde pijnboompitjes. Fris serveren, uiteraard met een heerlijk koel glas Amalia Blanco !

Thaise viskoekjes (mild)
Ingrediënten voor 4 personen: 250 gr kabeljauwfilet, 200gr gepelde rauwe garnalen, 1 eetl. vissaus, ½ rode peper fijngesneden, 2 eetl. geraspte citroen- of limoenschil, 4 lenteuitjes fijngesneden, 1 teentje knoflook fijngesneden, 2 eetl. korianderblaadjes fijngesneden, 1 geklopt ei, 2 eetl. olie, 200 gr wilde spinazie (gewassen en dikke delen verwijderd), 1 eetl. boter, cress voor de garnering.

Voor de saus: 3 eetl. witte wijn, 3 eetl. witte wijnazijn, 4 zwarte peperkorrels gekneusd, 2 sjalotjes fijngesneden, 1 stengel citroengras (onderste helft, geplet), 225 boter in klontjes, 1 eetl. citroensap.

Bereiding: Doe de vis, garnalen, vissaus, peper, citroenschil, lente-ui, knoflook en koriander in een keukenmachine en maak er een smeuïge massa van. Meng het ei erdoor en breng op smaak met zout. Vorm met behulp van een plastic ring, vormpje, van de vismassa koekjes van ongeveer 1 centimeter dik.Verwarm de olie in een koekepan en bak de viskoekjes aan beide kanten 3-4 minuten.
Doe voor de saus de wijn, azijn, peperkorrels, sjalotjes en citroenstengel in een sauspan en kook in tot de helft. Zeef de saus boven een ander pannetje, breng opnieuw aan de kook, haal van het vuur en roer er dan de boter ‘klontje voor klontje’ doorheen. Breng op smaak met citroensap en zout. Bak de spinazie op hoog vuur in de boter tot hij geslonken is. Verdeel de spinazie over de borden, leg het viskoekje er bovenop en schep er wat saus omheen.

Serveertips: garneren met wat cress. Lekker glas Sérame Viognier erbij en eet smakelijk !!

Entrecote met bonen
Ingrediënten voor 4 personen; 4 x 175 gr entrecote van de beste kwaliteit, 1 blik uitgelekte witte bonen (flageolets), 1 eetl. olie, 1 blik tomaten in blokjes of 4/5 zelf ontvelde en ontpitte en in blokjes gesneden middelgrote trostomaten, 3 eetl. witte wijn, 50 ml. olijfolie, 1 eetl. fijngesneden bladpeterselie.

Bereiding: verhit 1 eetl. olie in een pan en bak daarin op middelhoog vuur de entrecotes aan beide kanten mooi bruin, ca 2 minuten aan elke kant. Leg ze dan een paar minuten weg in aluminiumfolie of op een warme plek.
Doe de bonen en tomaten in een steelpan, verhit en voeg dan langzaam de wijn toe. Breng op smaak met peper en zout. Voeg vlak voor het serveren de olijfolie en peterselie toe. Snij de entrecote in dikke plakjes, en drapeer over de bonensaus.

Dit is bewust een heel puur een eerlijk gerecht om de wijn goed bij uit te laten komen. Mooi groot glas pakken, max. voor 1/3 vullen met de Viento Aliseo erbij en genieten maar !!

© 2009 - 2024 Il diVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.