Bio
Bulgarije: Mavrud Premium Reserve
Bulgarije - Zagreus Winery - Premium Reserve Mavrud
- Druivenras: Mavrud. Deze wijn rijpt maar liefst 12 maanden in nieuwe barriques.
- Proef en ruik smakelijk donkerrood bessen en bramenfruit, iets vanille en kruidigheid. Donkere chocolade. Iets aan groente. Aangenaam. Spicy (peperig). Redelijk goede neus. Stoer, pittig, karaktervol, afgeronde tannines en de afdronk is zacht. Uitstekend in balans, mooi vol en rond.
- Lekker bij stevige vleesgerechten, stoofschotels met vlees of klein wild, rijpere kazen en bij zacht kaarslicht en een knapperend haardvuur.
De naam Mavrud is afgeleid van het Griekse woord voor "zwart". De Mavrud wordt beschouwd als een van de beste en meest onderscheidende Bulgaarse druivensoorten, maar staat op slechts 1.5% van het wijngaardareaal aangeplant. Het is een heel oude soort en levert diep robijnrode wijnen op, vol met tannine's en verfrissende zuren. In de aroma's vind je zwarte bessen en moerbei terug, bij verdere rijping tinten van cacao en chocolade. Om het beste uit de druif naar boven te halen is rijping op eiken vaten haast onvermijdelijk. Er doen veel verhalen de ronde over de geschiedenis van de druif. Zo zou een lokale heerser wijnbouw verboden hebben, maar een weduwe hield een plant achter voor haar zieke zoon. Ze verborg de druiven, maar maakte per ongeluk wijn doordat de druiven begonen te gisten. Haar zoon Mavrud bleef leven en daagde de heerser uit. Deze was zo onder de indruk van de jongeman dat hij opdracht gaf weer een wijngaard aan te leggen met behulp van de druif van de weduwe en hij noemde de druif naar de zoon.
Thracian Valley is onderdeel van een van de grootste wijnstreken in het zuiden van Bulgarije. Het gebied is goed beschermd tegen de koude wind uit het noorden door de Stara Planina bergen en vanuit het zuiden door het centrale gebied van het Rodopegebergte.