Roemenië: Faurar Rosu de Ceptura

Artikel 19 van 32
€ 9,50 (inclusief btw)

 Roemenië - Faurar Rosu de Ceptura

  • Druivenrassen: Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra, Merlot
  • Proef en ruik zwoele rijpe kersen, bramen, chocolade, vanille, laurier, drop, mediterrane kruiden
  • Lekker bij stoofgerechten met lams- of rood vlees. 
  • Davino is een modern Roemeens wijnhuis. Een voorbeeld van de revival van de wijnbouw die overal in Oost-Europa heeft plaats gevonden sinds de moelijke jaren in de vorige eeuw. Met respect voor de natuur en een professionele, toegewijde focus op kwaliteit, slaagt Davino er in om kwaliteitswijnen te maken die ver buiten de eigen landsgrenzen worden gewaardeerd. De wijngaarden van Davino liggen in de Roemeense Dealu Mare regio. Ongeveer anderhalf uur rijden naar het noorden vanaf de hoofdstad Boekarest. Midden in deze regio ligt het  dorpjeCeptura, dat al in de veertiende eeuw bekend was om haar wijnen. Het is een heuvelachtig gebied met verschillende microklimaten en veel zonuren. Davino is hier twintig jaar geleden gestart met het maken van wijnen die recht doen aan de eeuwenoude reputatie van de regio. De witte druivenrassen heeft Davino zoveel mogelijk aangeplant op wijngaarden met leisteen in de grond. Het gebruik van herbiciden zoveel mogelijk voorkomen. In plaats daarvan worden de wijngaarden verschillende keren per jaar geploegd. Dat voorkomt erosie en heeft een positief effect op de micro-organismen die de grond levend houden. Er wordt netjes gesnoeid om te voorkomen dat er weliswaar een grote oogst is, maar ook een mindere kwaliteit. Wanneer de druivenstokken minder vrucht dragen, dan is het sap in de druiven geconcentreerder  en dat geldt uiteraard ook voor de wijn.

Wauw! Wat een lovend artikel van culinair journalist Onno Kleyn in De Volkskrant over ´onze´ Roemeense Făurar Roşu. Hij geeft hem een 8,5 (!) voor z'n geweldige prijs-kwaliteit. Want hij is "stevig, met doormarcherend zwart fruit, wat zoethout en een hint van likeur" maar toch zeer toegankelijk geprijsd.

Hieronder vind je het volledige artikel van Onno Kleyn:

"Meisje als druivennaam, is dat niet lief? Ze is er in drie varianten: blank, donker en koninklijk, fetească albă, fetească neagră en fetească regală, en de trossen rijpen aan knoestige wijnstokken in Roemenië en Moldavië. De donkere maakt onderdeel uit van een uitstekende wijn uit Walachije, het deel van Roemenië dat ooit zuchtte onder het bewind van Vlad de Spietser, beter bekend als Vlad Dracula. De vorst diende als inspiratie voor het vampierenverhaal uit 1897 van Bram Stoker.

Ach, mijn woeste fantasieën stuiteren alle kanten op. Want ik ben op het moment dat ik dit schrijf (nog) geen vampier, maar mocht mijn tanden zetten in het donkere bloed van de donkere juffer, in gesublimeerde vorm dan, die als Făurar Roău werd gebotteld. Om het niet al te inheems te maken, is een flink deel van de wijn gemaakt van Merlot en Cabernet Sauvignon, maar dat vergeten we even terwille van het stoere verhaal.

De wijn is stevig, met doormarcherend zwart fruit, wat zoethout en een hint van likeur. 14 proefbare procenten alcohol krijgen tegenspel van zoet schurende tanninen. Vlad had dit beslist zeer gewaardeerd."

De Grote Hamersma

"Dealu Mare. Klinkt als revalidatie-oord. Is dat min of meer ook. Voor zich van platte Chardonnay, overgrassige Sauvignon Blanc en halfzoete Riesling herstellende smaakpapillen. Deze worden door de wijnproducent van deze witte, Davino (inderdaad, dat was vroeger een Nederlands ijsmerk), getrakteerd op een revitalisatie tot in het verste DNA.

Overigens is die Davino niet de eerste de beste. Dat is een van de belangrijkste kwaliteitsproducenten van het land. En dat kon je van onze Davino nu weer net niet zeggen. Enfin, niet ondenkbaar dat dit toch eerdaags wordt opgepikt door zo’n private-equityfonds als Gilde Invest of NPM Capital, die er een handje van hebben om schijndode vaderlandse merken in de eethoek weer tot leven te wekken.

Maar we dwalen af. We zijn immers niet in The Wall Street Journal aan het lezen maar in De Grote Hamersma. Welaan, vorig jaar troffen we daar namens Davino een bruuske, gespierde, met tannines vol gestapelde rode Roemeen. Niet fijnzinnig vioolspelend of melancholieke deuntjes uit zijn accordeon toverend maar eentje die naar het westen was afgereisd met een volledig carillon in zijn bestelbus, inclusief een eikenhouten strijkersensemble en fors wat koperwerk. Een jaartje verder slaat ie nog wat extra akkoorden aan. Snaren trillen van extra zuren en kordate bitters. Veel echte wijn voor echt weinig geld. "

 

© 2009 - 2024 Il diVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.