Slovenië: Quercus Rebula

Artikel 1 van 3
€ 9,75 (inclusief btw)

Slovenië - Goriška Brda | Quercus Rebula 

  • Druivenras: Rebula (Ribolla Gialla)
  • Proef en ruik: fris citrusfruit, vers gemaaid gras, licht ziltig, zout en mineralig. In de mond een fris en zacht tinteltje op de tong, het bittertje in de afdronk is aangenaam en nodigt uit er iets lekkers bij te eten. In de smaak limoen, licht ziltig, citroen, grapefruit. Dorstlesser.
  • Fijn bij grove paté, salade niçoise, gegrilde kip, zachte witte schimmelkazen.
  • De Sloveense wijnbouw is verdeeld over drie gebieden, met elk een geheel eigen karakter: Primorska, Podravje en Posavje. De eerste twee nemen samen 85% van de totale productie voor hun rekening.  In het noordwesten grenzend aan Italië, rondom de stad Triëst, vinden we Primorska wat letterlijk vertaald ‘kust’ betekent.  Dit gebied kent een Middellandszee klimaat.  De wijnen zijn hier overwegend rood, hebben een fris karakter, en met druivenrassen die we ook in het naburige Friuli zien zoals Refosco, Cabernet Sauvignon en Merlot. Uitstekende witte wijnen worden gemaakt van Malvazija, Rebula (Ribolla Gialla) en Pinot Beli (Pinot Blanc). Hier aan de grens met Friuli in Italie vinden we Goriška Brda.
  • In het oosten van het land, grenzend aan Oostenrijk en Hongarije, vinden we Podravje (Drava Vallei). Het klimaat is hier continentaal met koele zomers. Hier is het voornamelijk wit wat de klok slaat. De betere wijnen uit deze vertonen de nodige overeenkomsten met die uit Steiermark, d.w.z. dat ze heerlijk fris en aromatisch zijn. Druivenrassen zijn o.a. Sauvignon Blanc, Welschriesling, Riesling en de lokale Sipon (Furmint).
  • Posavje (Sava Vallei) tenslotte ligt in het zuidoosten, aan de grens met Kroatië. Het klimaat is hier ook continentaal maar dan met hete zomers. Ook hier is het witte wijn wat de klok slaat en dan met name in blends. Ook wordt er ineteressante Ledeno Vino (Eiswein) gemaakt die de Slovenen met name zelf consumeren…
  • Quercus is in het leven geroepen om wijnen te maken die passen in de internationale smaak en die tegelijk ook een een duidelijk stempel dragen van de streek Goriška Brda, de plek waar de druiven zijn gerijpt en waar de wijn is gemaakt. De stijl van Quercus is fris, fruitig en elegant en vooral geschikt om aan tafel te combineren met lekkere gerechten. De druif rebula levert bijzondere wijnen op. In Friuli, aan de Italiaanse kant, wordt hij ribolla gialla genoemd. Droog, zuiver en elegant. Als hij rijpt, komen er meer aroma’s van honing en noten naar voren. Een bijzondere wijn, lekker anders dan anders.


Cvetača v solati – Sloveense bloemkoolsalade 

  • Ingredienten: 1 bloemkool, 1 dl halfvolle melk,  3 - 4 tenen knoflook, 60 gr. Zwarte en groene olijven, 4 ansjovisjes (als je vega eet dit weglaten en extra olijven toevoegen), 2 el. olijfolie, 1 el. wijnazijn, peper en zout,  eventueel: 1 el. kappertjes
  • Bereiding: plet de knoflooktenen, verwijder de velletjes en hak ze grof. Doe ze samen met de azijn in een kommetje en laat het minimaal een half uur intrekken. Snij de bloemkool in roosjes, en kook ze gaar in de melk die is aangevuld met gezouten water. Niet te lang: ze moeten stevig blijven. Giet de bloemkool af en doe in een schaal. Snij of knip de ansjovisfilets in kleine stukjes. Doe ze met de olie in een kommetje, kruid het met zwarte peper. Giet er door een zeefje de azijn bij. De knoflook kan weg. Klop het stevig door elkaar en roer er dan de in stukjes gesneden olijven door en eventueel de kappertjes. Giet de vinaigrette over de lauwe bloemkool. Laat de salade eventjes staan, buiten de koelkast, zodat de smaken goed kunnen doortrekken.
© 2009 - 2024 Il diVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.