Gooische TamTam Winter 2021 'Champagne komt uit....'

Artikel 19 van 97

Champagne komt natuurlijk uit…

Het gebied in Noord-Frankrijk is als voormalig binnenzee zeer kalkrijk; topdomeinen, topwijnmakers en topkwaliteit druiven zorgen voor hoogstaande Champagnes. En die naam is beschermd. Wereldwijd krijgt iedereen het met het CIVC (Comité Interprofessionnel du vin de Champagne)  aan de stok als je denkt met de naam Champagne iets te willen ondernemen. Onlangs nog moest de Spaanse tapasketen Champanillo een naamswijziging ondergaan en het logo met 2 Champagneflutes aanpassen. Dit om het merk te beschermen en daarmee natuurlijk ook de prijzen….Toeval of niet, een van de rijksten der aarde is de oprichter van LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy).

Stonden die Fransen toch raar te kijken toen een van de beste wijnen in een Champagne competitie een Griekse bleek te zijn. Die ook direct naam en faam gemaakt buiten Frankrijk, en zeker ook in Nederland want het is een meesterwerk van wijnmaker is Laurens Hartman.

Uitbundig, fris en zuiver steen- en citrusfruit naast een romig mondgevoel met hazelnoot, geroosterd brood en wat Mediterrane kruiden. Ongekend smaakvol bij lemon garlic shrimps, ik zou tijdens het koken alvast wat inschenken. Cheers.

Lemon & garlic shrimp’s  (4 personen) 
Voor de marinade: 750 gram gamba’s, 3 teentjes knoflook, 5 eetlepels olijfolie, schil van 2 citroenen, 2 theelepel gedroogde oregano.
Voor de bereiding: 6 teentjes knoflook, 2 kleine uien, 1 rode peper, 50 milliliter witte wijn, sap van 1 citroen, 1 theelepel gedroogde oregano, peper en zout.

Bereiding: Pel de gamba’s en maak deze schoon. Doe ze vervolgens in een kom. Pers de teentjes knoflook en rasp de schil van de citroen zo fijn mogelijk. Voeg de knoflook en de citroenschil samen met de olijfolie en de gedroogde oregano aan de gamba’s toe. Schep goed om zet de kom vervolgens afgedekt minimaal een uur in de koelkast. Hak de ui, de teentjes knoflook en de rode peper fijn. Fruit deze in een beetje olijfolie in een koekenpan tot het goed begint te geuren. Voeg vervolgens de gemarineerde gamba’s (inclusief de marinade) toe en bak deze twee minuten mee. Voeg de witte wijn, de oregano en het citroensap toe en breng dit aan de kook. Kook het geheel in een paar minuten in tot de alcohol verdampt is en de gamba’s gaar zijn. Breng de Knoflook-Citroen gamba’s op smaak met peper en zout en serveer direct.

 

© 2009 - 2024 Il diVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.