-10%

Natuurwijnclub | Jaarabonnement

Artikel 3 van 7
€ 239,85 € 215,00 (inclusief btw)

Alles op een rijtje:

  1. 3 x per jaar een (h)eerlijk verrassingspakket met 6 natuurwijnen
  2. Direct 10 % korting en 10 % bonuskorting bij een jaarabonnement
  3. 10% korting op nabestellingen (per pakket, op de wijnen uit actuele pakket)
  4. Bestellen kan direct via de webshop, volgende leveringen betaal je na ontvangst van de wijnen
  5. Opzegtermijn (maar waarom zou je opzeggen) 1 maand voorafgaand aan eerstvolgende pakket

Natuurwijn? 

Vin Naturel is wijn waar niets aan is toegevoegd én niets is uitgehaald. Sap van vergiste druiven, dat is alles.

Hieronder wat meer uitleg over de verschillen:

Natuurwijn

  • Natuurwijn (vin naturel) is veelal biologisch en vaak zelfs biodynamisch. De wijn wordt gemaakt zonder enige toevoegingen (bv. cultuurgist, suiker, sulfiet,..).  De wijnmaker probeert op authentieke wijze te werken met wat de natuur hem of haar gegeven heeft. Dit betekent ook dat de vergisting gebeurt op basis van natuurlijk aanwezige gisten. De wijnmaker moet absoluut zeer hygiënisch te werk gaan want hij kan geen gebruik maken van additieven of sulfieten om de wijn te corrigeren.
  • Regelgeving
    • Momenteel bestaat voor natuurwijn (nog) geen wettelijk kader en is er strikt genomen geen officiële certificering. In Europa zijn er wel enkele organisaties die zich bezighouden met regelgeving omtrent natuurwijn. Leden die bij een van deze organisaties zijn aangesloten houden zich aan onderling afgesproken regels. Hieronder een verkorte versie daarvan:
    • de druiven komen uit biologisch bewerkte wijngaarden, reeds gecertificeerd of in minimaal 2e jaar van conversie. Alle beschermde herkomsten zijn mogelijk.
    • de oogst moet handmatig geschieden.
    • de vergisting moet spontaan geschieden; toevoegen van voorgeselecteerde gisten is verboden.
    • er mag verder niets aan zijn toegevoegd (suiker, wijnsteenzuur, tannine, noem maar op).
    • men mag de samenstelling van de druiven niet doelbewust veranderen;
    • men mag geen ingrijpende technieken (‘brutales et traumatisantes’) toepassen (dus geen omgekeerde osmose, filtering, flash pasteurisatie, thermovinificatie,…).
    • men mag geen sulfiet toevoegen vóór en tijdens de vergisting. Voor botteling mag sulfiet worden toegevoegd, maar het totale sulfietgehalte in de uiteindelijke wijn mag niet meer dan 30 mg/l bedragen.

Biologisch-dynamische wijn

  • Stand van de maan , sterren, kosmos, aantrekkingskracht aarde (eb/vloed), alles hangt met alles samen
  • Natuur bestaat uit 4 elementen: aarde, lucht, water en vuur (Rudolf Steiner)
  • In de wijngaard : wortels, bladeren, bloemen en de vrucht.
  • Vitaliteit bodem versterken met preparaten
  • Voorbeeld: koehoorn gevuld met koemest wordt in najaar ingegraven en half jaar later eruit gehaald, poeder met water over wijngaard verspreiden.
  • Kalender van Maria Thun volgen. Ideale momenten voor het zaaien, groei van de wortels, fruit, snoei en pluk. Hoe het precies werkt is gek genoeg niet duidelijk, dat het werkt wel. 
  • Bemesten met kruidenmengsels van o.a. duizendblad, brandnetel, valeriaan. 
  • Doel: de plant / wijngaard is uiteindelijk dermate gezond en vitaal dat geen enkele vorm van bestrijding meer nodig is.
  • Keurmerk : Demeter (godin vruchtbaarheid en landbouw)
  • Zweverig? Ook Domaine Romanée-Conti, de duurste rode wijn ter wereld, werkt biodynamisch.

Biologische wijn

  • Doel van de biologische landbouw is het in stand houden van het natuurlijk evenwicht tussen mens, plant en dier. Het gaat daarbij niet alleen om de landouw maar ook om onze leefomgeving als geheel.
  • Vanaf 2012 (daarvoor wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven)
  • Afspraken tussen consumenten, producenten, wijnbranche en onderzoeksinstituten
  • Doel : biodiversiteit, gezonden bodem, gezond ecologisch systeem
  • Terugbrengen bestrijdingsmiddelen
  • Gezonder voor consument en ook voor arbeider in wijngaard
  • Geen (schadelijke) residuen in eindprodukt
  • Meer polyfenolen (verminderd risico hart- en vaatziekten)
  • Bevat minder sulfiet
  • Ochratoxine schimmel/gif (nieren, zenuwstelsel)
  • Diverse keurmerken:
    • Ecocert (Frankrijk)
    • Qualite (Frankrijk)
    • Bio (Duitsland)
    • Icea (Italie)

Lutte (agriculture) raisonnée = beredeneerde wijnbouw

  • Geen bestrijding tenzij het echt niet anders kan
  • Efficientere inzet middelen, minder (vaak) nodig
  • Anders gezegd, hier wordt niet zoals bij biologische wijnbouw alleen naar de middelen gekeken maar wordt ook de frequentie gecontroleerd.
  • Arbeidsomstandigheden en veiligheid
  • Keurmerk en controle : Terra Vitis
  • Terra Vitis wijnen zijn duurzame kwaliteitswijnen met een groot respect voor mens, natuur en milieu. Vanuit hun passie onderwerpen Terra Vitis wijnboeren in Frankrijk hun wijnen aan een streng ecologisch concept. 

Duurzame wijnen

  • “verstandige, fatsoenlijke wijnbouw met respect voor mens en natuur”
  • Weinig of geen pesticiden, weinig of geen mest (gezonde bodem), watergebruik beperken
  • Lichtgewicht flessen, recyclebaar materiaal, transport in, om en van de wijngaard
  • Sociaal : vergoeding en arbeidsomstandigheden medewerkers

Conventionele wijnbouw

  • In opkomst vanaf jaren ‘60
  • Meer controle over het proces, voorkomen plagen en schimmels, voorkomen oxydatie (toevoegen wavel/sulfiet)
  • Minder risico’s wijnboeren, minder ‘fouten’ in de wijnen (kurk, azijnsteek, oxidatie, brett (stal), zwavel)
  • De wijnboeren mogen zowel kunstmest als chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Wel zijn er in de Europese wet vastgelegd welke chemische middelen gebruikt mogen worden.
  • Voordelen van conventionele landbouw is dat het zoveel mogelijk rendement oplevert. Er wordt zo min mogelijk risico genomen tijdens het verbouwen van de druiven doordat er chemisch ingegrepen kan worden. De kosten van verbouwen kunnen omlaag door het gebruik van machines. Mechanisatie heeft een voordeel van tijdwinst en winst op arbeidskracht, het gebruik van machines is namelijk goedkoper dan vele arbeidskrachten die handmatig de aarde in de wijngaarden moeten schoffelen.
  • Machines hebben alleen ook nadelen: wijnstokken kunnen beschadigen en daardoor ziek worden. Ook moeten wijnstokken verder uit elkaar staan, dit is slechter voor de voor de kwaliteit van de druiven. Het is namelijk zo hoe dichter de wijnstokken op elkaar staan, hoe meer concurrentie de wortels van elkaar hebben. De wijnstokken die dichter op elkaar staan moeten harder vechten om de juiste voedingsproducten te krijgen en lijdende stokken leveren een betere kwaliteit op.
  • In het proces van wijnmaken kan en mag er gecorrigeerd worden. Dit kan een oogst “redden” als er matige kwaliteit geoogst wordt. Tevens kan er door corrigeren een eenduidig, herkenbaar en stabiel product gemaakt worden. Veel mensen die wijn drinken zullen deze ḧerkenbaarheid” op prijs stellen.

Hieronder een overzicht van de middelen die in wijnen toegepast kunnen en mogen worden.

  • Sulfiet: 
    • Sulfiet wordt gebruikt om ongewenste bacteriën en gisten te doden tijdens de productie van wijn. Daarnaast remt sulfiet de oxidatie van de wijn af, waardoor de houdbaarheidsdatum sterk wordt verlengd. Sinds 2005 is het in de Europese Unie verplicht om sulfiet op het etiket te vermelden, tenzij het om minder dan 10mg sulfiet per liter wijn gaat.
  • Gist:
    • Gist is een eencellige schimmel die in staat is om glucose om te zetten in alcohol, een onmisbare toevoeging als je van druiven wijn wilt maken. Daarnaast hebben verschillende soorten gist een groot effect op de smaak van de wijn.
  • Tannine
    • De tannine in wijn is afkomstig uit de schillen van de druiven. Daarnaast wordt het regelmatig kunstmatig toegevoegd. De tannine zorgt ervoor dat wijn langer houdbaar wordt, omdat het de groei van bacteriën remt. Daarnaast rijpt een wijn geleidelijker als het tannine bevat, waardoor de specifieke geur- en smaakstoffen zich in het juiste tempo ontwikkelen.
  • Suiker
    • Tijdens het productieproces van wijn wordt suiker toegevoegd om het alcoholpercentage te verhogen. De wijn wordt niet zoeter door deze toevoeging, omdat de gist de suiker omzet naar alcohol. Het is niet in alle gebieden toegestaan om suiker toe te voegen aan wijn, alleen in gebieden waar druiven moeilijk rijp worden.

Overzicht toegestane additieven

Zuur

Middelen voor klaring en verwijdering bitters

Verrijking

Conserveermiddelen

Fermentatie

Wijnsteenzuur

calciumalginaat

geconcentreerde druivenmost

sorbinezuur

droesem

Ontkleuring

kaliumalginaat

saccharose

sulfurdioxide

ammoniumbisulfiet

Actieve koolstof

kaliumcaseine

tannine

argon

thiamine hydrochloride

Ontzuring

caseine

zuurstof

stikstof

gist celwanden

Melkzuur bacteriën

isinglass

Enzymen

kaliumbisulfiet

gisten

kaliumnatriumtartraat

siliciumdioxide

betaglucanase

dimethyldicarbonaat

diammoniumfosfaat

kaliumbicarbonaat

gelatine

pectinase

koolstofdioxide

ammoniumsulfaat

calciumcarbonaat

arabische gom

urease

kaliummetabisulfiet

ammoniumsulfiet

Ontgeuren

melkeiwit

beta glucosidase

allylisothiocyanaat

Stabilisatoren

kopersulfaat

plantaardig eiwit

Zuurteregelaar

lysozymen

calciumtartraat

Detaillering

ei-proteïne

kaliumferrocyanide

kaliumsorbaat

kaliumbitartraat

Hout chips

aluminosilicaat

calcium phytate

ascorbinezuur

gist mannoproteinen

metawijnsteenzuur

ijzersulfaat

 

 

 

water

Bentoniet

 

 

 

 

polyvinyl-polypyr-rolidone (PVPP)

 

 

 

 

Vegetarisch/veganistisch

  • Vooral mbt klaren van de wijn
    • Eiwitten
    • Caseine (melkeiwitten)
    • Vislijm
    • Gelatine
    • Gisten
  • Alternatieven om te klaren
    • bentoniet (klei)
    • eiwitten van kikkererwten gebruiken
    • natuurlijk laten bezinken
    • temperatuur verlagen
    • wijn door ijskoude buizen pompen
    • geen gebruik (koe)mest
  • Vegan gaat niet samen met biodynamisch (gebruik van o.a. koehorens, hertenblazen, ingewanden, schedels)
© 2009 - 2024 Il diVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.