Bio

Italië: Cantina Frentana - Pecorino Costa del Mulino DOC

Vorige Artikel 2 van 90 Volgende
€ 9,95 (inclusief btw)

Abruzzo / Cantina Frentana – Pecorino Costa del Mulino DOC (bio)

  • Druivenras: Pecorino
  • De Pecorino is een autentieke, vergeten, druivensoort, die met succes weer is terug gebracht ten behoeve van de wijnproductie.
  • Proef en ruik een karaktervolle witte wijn met in eerste instantie veel frisheid,  sap en geel fruit. In de evenwichtige afdronk proef je wat zilte invloeden en een aangename kruidigheid.
  • Lekker bij pure visgerechten, schaal- en schelpdieren, lichte pasta- en lichte vleesgerechten. Ideale 'lunchwijn'.

De Cantina is in 1958 opgericht en de wijngaarden liggen nabij de historische stad Luciano, het hart van de wijnregio Abruzze. Vanwege de ligging ten opzichte van de Adriatische kust waait er altijd een frisse bries over de hellingen heen, die de hitte van de zon enigszins tempert. e naam Abruzzo is afgeleid van het Latijnse Aprutium wat ‘Land van de zwijnen’ betekent. De wijnmakers van Cantina Frentana staan in de regio Abruzzo niet alleen bekend om hun mooie wijn, maar ook om hun passie voor inheemse druivenrassen. Alleen de beste kwaliteit wordt gebotteld voor de export.

Wijn van de Week - Pieter Nijdam Telegraaf

Column ( By the Grape & GenV)

" Schapenkaas"

Waarom zou je nou juist uit Italië een wijn halen die gemaakt is van Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah of Chardonnay vraag ik me vaak af? Er worden prima wijnen van gemaakt hoor, daar niet van, maar het is toch veel spannender en leuker om eens een wijn te drinken die gemaakt is van originele, autochtone druivenrassen? Italië heeft wel meer dan 1000 (!) druivenrassen waarvan slechts enkele bekendheid genieten. Denk bijvoorbeeld eens aan Refosco, Teroldego of Monica (rood) of Coda di Volpe, Ribolla Gialla, Pecorino of Nuragus (wit)?
 
Pecorino is de Italiaanse benaming voor ‘klein schaap’ . En dat is ook de eerste associatie die iedereen bij het woord Pecorino heeft, die waanzinnig lekkere  Italiaanse schapenkaas. Minder bekend is dat Pecorino ook de naam van een bijna vergeten druivenras is. En of die naam afstamt van het feit dat de tros druiven lijkt op het hoofd van een schaap of dat deze wijn erg lekker is bij Pecorino kaas blijft een goed bewaard Italiaans geheim…

De Pecorino kaas vinden we in meerdere delen van midden Italië terug, o.a. Lazio, Umbrië, Toscane, Sardinië, de Marken en de Abruzzen. De Pecorino druiven vinden we in de Abruzzen en de wijnen verschijnen op de markt onder de IGT Terre di Chieti (Indicazione Geografica Tipica, zeg maar wijn van de streek).

Belangrijker dan dit soort droge informatie is natuurlijk de smaak van zo’n wijn. Ik zou het willen typeren als dé ideale lunchwijn, veel sap (appel, meloen, wat banaan), lichtvoetig, een lichte mineraliteit in de afdronk en het zou geen Italiaan zijn zonder het typische kleine bittertje in de afdronk. Erbij eten dus, en wat mag er dan op die lunchtafel komen…vis vis en nog eens vis ! Eventueel een salade, witvlees of toch een stukje van die welbekende schapenkaas…?

© 2009 - 2022 Il DiVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.