Bio

Augustus 2020 : Gert Crum - Bersan Saint-Bris

Artikel 32 van 97

Gert Crum

"Witte bourgogne van sauvignon blanc?! Is dat niet vloeken in de kerk? Het is toch (onder andere) de variëteit van de weliswaar tamelijk nabijgelegen, maar bij de Loirevallei horende appellations als Sancerre, Pouilly-Fumé en Menetou-Salon. Ja én dus ook van het in de Auxerrois gelegen dorp Saint-Bris-le-Vineux (zo'n 1000 inwoners, die bijna allen van landbouw in het algemeen en van wijnbouw in het bijzonder leven). Die toevoeging 'le Vineux' is natuurlijk veelzeggend. Hier wordt, lijkt het, sinds mensenheugenis wijn gemaakt. Het is meteen ook de enige plek in Bourgogne waar sauvignon blanc geautoriseerd is. Omdat het een traditie is en die wordt gerespecteerd.
Saint-Bris-le-Vineux ligt dichtbij de rivier de Yonne, circa 10 kilometer ten zuidoosten van de mooie hoofdstad van het departement en de streek, Auxerre, en slechts een handvol kilometers ten noorden van een andere leuk wijndorp, Irancy. Het is hier in voorjaar en zomer leuk toeven (de charmante Auberge Les Tilleuls in Vincelottes kan ik je aanraden). Als je van Irancy naar Saint-Bris rijdt/fietst, ga je over de Col de Crémant (hooguit 300 meter) - in deze contreien wordt heel wat Crémant de Bourgogne geproduceerd. De opvallend grote kerk, de Saint-Prix-et-Saint-Cot de Saint-Bris, is een mooi richtpunt.
Nu is de appellation Saint-Bris nog steeds klein en relatief onbekend. En helemaal het feit dat deze specifieke wijn wordt gewonnen van sauvignon blanc. Tot het begin van de 21e eeuw was het, indien mogelijk, nog obscuurder en dus mocht de wijn door het leven gaan als Sauvignon de Saint-Bris. Met ingang van de oogst 2001 echter wordt iedereen geacht de combi van herkomstplaats en druivenvariëteit te weten en heet de wijn kort en goed Saint-Bris. Hier zie je het etiket van een heel goede met zelfs de naam van een lieu-dit - een wijngaard met een zeer kalkrijke bodem. De wijn proeft dan ook heerlijk mineraal.
Pas op! Er is nog een ander Domaine Bersan in Saint-Bris-le-Vineux. Het is dus niet voor niets dat (vader) Jan-Louis en (zoon) Jean-Christophe expliciet op het etiket staan vermeld. Zij werken biologisch in de wijngaarden en beschikken over een moderne cuverie. Maar ook over een wijnkelder uit de 11e en 12e eeuw - ja zo oud is de wijnbouw hier minstens al! In die kelder rijpt een deel van de wijnen op eiken vaten. Van deze Mont Embrasé heeft 20 procent op pièces gelegen en de rest op roestvrij staal. Het is een heerlijke zomerwijn, die niet te koel moet worden gedronken. 11/12° C lijkt me perfect. Je betaalt er net geen € 20 voor - althans bij Il Divino in Hilversum."

© 2009 - 2024 Il diVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.