Bio

Portugal: Esporão White Reserva

Artikel 3 van 7
€ 16,95 (inclusief btw)

BIO Esporão Reserva white reserva

  • Druivenrassen: Antão Vaz, Arinto, Roupeiro en Semillon
  • Lekker bij gegrilde zeebaars, tarbot, kuluyuk met kip, Thaise roerbak met ananas, salade met vruchten, lekker lang lunchen. Uitgebreid borrelen. Vissig dineren.
  • Serveertemperatuur 10 tot 12 graden
  • Op-en-top Portugees wit. Een parel van wijnhuis Esporão. Strogeel gekleurd met een groene zweem. De wijn is intrigerend van geur: een overvloed aan fruit, als perzik, mandarijn, citroen en grapefruit. Ondersteund door het specerijen- en toasteffect van het eikenhout. In de mond is deze reserva romig en rond, met vooral veel rijp fruit en accenten van mineraliteit. Aromatisch, fris, in balans en met een lengte waar je ‘u’ tegen zegt.
  • Esporão is een toonaangevende producent van Portugese kwaliteitswijnen en olijfolie. Naast kwaliteit en authenticiteit blinkt het bedrijf uit in duurzaamheid. De regio Alentejo kenmerkt zich door een zomer van zeer warme dagen met een sterke afkoeling in de nacht gevolgd door een voor Portugal extreem koude winter. Deze ingrediënten in combinatie met een vulkanische bodem en lokale druivensoorten staan aan de basis van zeer originele wijnen. De geschiedenis van het landgoed Esporão gaat terug tot de Bronstijd. Tijdens de Romeinse bezetting werden de wijnen al geëxporteerd door het hele Romeinse rijk. Vanaf dat moment zijn ook de grenzen van het estate nagenoeg ongewijzigd gebleven. In 1985 de modernste winery van Portugal gebouwd waarbij zoveel mogelijk met natuurlijke technieken werd gewerkt. In 2002 werd een tweede winery gebouwd speciaal voor de productie van witte wijn. Naast de productie van wijnen is Esporão ook gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige olijfolie. Hiervoor werd in 2016 en compleet nieuwe productie faciliteit geopend. Zowel in de wijngaard als in de olijfgaard werkt Esporão volledig volgens de regels van de biologische landbouw. Esporão behoort inmiddels tot de belangrijkste wijnproducenten van Portugal en ontvangt per jaar meer dan 50.000 bezoekers.

9+ DGH (De Grote Hamersma)

Huiswijn van Louis van Gaal, die overigens ook niet spuugt in de rode variant. En geheel niet zonder reden, want dit is een prachtig Bourgogne alternatief. Met een kleine knipoog richting Californië. En dat alles zonder gebruik te maken van de internationale wereldster chardonnay. 

Sterker nog: uitsluitend talenten uit de Portugese jeugdopleiding worden geselecteerd voor deze blend: antão vaz, roupeiro en arinto. Onbekende namen? Daar heeft Van Gaal geen boodschap aan. 'Dan wen je daar maar aan', hoor ik hem al scanderen. 'Wij zijn Esporão. Wij zijn de beste!' En hou nu maar eens op met dat eeuwige gemopper over Portugese wijnen: 'Siempre negativo, nunca positivo!'

Artiesten maken ieder jaar een ander kunstwerk voor het etiket van deze Reserva. Waar hebben we dit eerder gezien? Zou het dan toch echt de Portugese Mouton Rothschild zijn?

Vol en rijk met gele appel, banaan, karamel en vanille. Maar ook wilde perzik. Heel veel lengte en een verrassende levendigheid. Wijnmaker João Ramos kiest ervoor om 20% van deze Reserva zes maanden te laten rijpen op nieuwe Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten. Hij benoemde 2021 een ontspannen oogstjaar, waarin hij geen moeilijkheden op zijn weg zag. Hij kon eenvoudig oogsten op het juiste moment. Dat zorgt voor veel balans in je glas. Soms zit alles mee. Of zoals Louis zou zeggen: 'ik heb altijd geluk aan m'n kont hangen'.

 

© 2009 - 2024 Il diVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.