Wijnclub Winter 2023-2024

Artikel 3 van 82

WIJNCLUB  Winter 2023/2024

Mét heerlijke Italiaansen recepten van Restaurant Cucina Italiana 

Alles op een rijtje

  1. Vier keer per jaar een (h)eerlijk verrassingspakket met 6 spannende wijnen. 
  2. Inclusief bijpassende smaakvolle recepten.
  3. Direct 10% korting > en 5% extra korting bij een jaarabonnement < 
  4. 10% korting op nabestellingen (per kwartaal, op de wijnen uit het actuele kwartaalpakket). 
  5. Gratis thuisbezorgd.

Italië – Sicilië | Villa di Mare Chardonnay Catarratto *Bio

  • Druivenras : Chardonnay & Catarratto
  • Proef & ruik zachte citroenen, groene appel, meloen, exotisch fruit vooral door de cataratto. Met daarnaast wat romigheid, iets vettigs en structuur door de fraaie blend met chardonnay.
  • Lekker bij kalfsvlees, witvis in roomsaus, rijst met licht pittige gamba's, Pad Thai met kip, zacht romige brie.
  • Catarratto is de druif die we het meeste terugvinden op het zonnige Sicilië. Ze is goed voor 40 à 50 % van de totale druivenopbrengst en is na de Trebbiano de meest voorkomend witte druif van Italië. De druif kan fraaie kwaliteit brengen als de opbrengsten onder controle gehouden worden. We krijgen dan verfrissende en interessante wijnen. Wordt ook gebruikt in blends, zoals deze met chardonnay, en voor de productie van Marsala.
  • Prijs per fles € 8,95

Recept:  Saltimbocca alla Romana (4 personen)

Ingrediënten : 

8 dunne stukjes kalfslvees, bijvoorbeeld kalfsmuis, van 90 gram per stuk, 8 plakjes parmaham, bosje salie, 50 gram geklaarde boter of ghee, zout, peper en olijfolie naar eigen behoefte, cocktailprikkers.

Bereiding:

1. We beginnen met het kalfsvlees. Zorg ervoor dat het kalfsvlees lekker dun is; bijvoorbeeld door met een vleeshamer het vlees plat te slaan, maar wellicht kan de slager dit ook voor u doen.

2. Als het vlees overal mooi dun is, kan het worden belegd met eerst de parmaham en daarna de salie. Vouw daarna het kalfsvlees dicht en doe de cocktailprikker door het vlees, zodat het goed sluit. 

3. Maak de boter warm in de pan. Als de pan goed heet is, kan er nog een beetje olijfolie bij. Doe daarna de saltimbocca in de pan en zorg dat de buitenkant lekker goudbruin wordt. Wij vinden de saltimbocca het lekkerste als de binnenkant nog wat rood en sappig is, dus bakken het maximaal 2 tot 3 minuten. 

4. Blus de saltimbocca af met de Villa di Mare Catarratto Chardonnay. Het is ook mogelijk om wat citroensap nog toe te voegen. 

5. Saltimbocca is heerlijk met roseval aardappeltjes met knoflook en rozemarijn uit de oven. Haal bij het serveren van de Saltimbocca wel even de prikker uit het vlees. 

Italië – Sicilië | Villa di Mare Pinot Grigio *Bio

  • Druivenras : Pinot Grigio
  • Proef & ruik peer, vlierbloesem, zachte appeltjes, lime. Sappig, zonnig.
  • Lekker bij geitenkaas, kip, pasta vongole, mosselen.
  • Sicilië is één van de spannendste en zich het sterkst ontwikkelende wijngebieden van Italië. De condities voor de verbouw van druiven zijn er dan ook optimaal: veel zon, goede bodems, de koelte van de omringende zee. Bovendien kent Sicilië een groot aantal inheemse druiven, zoals de Grillo, Catarratto, Inzolia en de Nero d’Avola, die voor karakteristieke en spannende wijnen zorgen. Deze vondst gemaakt van de internationale ster Pinot Grigio, die het heel goed doet op Sicilie! Villa di Mare is echt weer een nieuw pareltje. Heerlijk, uitbundig, rijp, fris en zacht fruit. Zonnetje in je glas zeg maar.
  • Prijs per fles €  8,75

Italië – Puglia - Cantine Polvanera Fiano *Bio

  • Druivenras: Fiano
  • Proef en ruik: fris, stuivend, uitnodigend met volop steenfruit, mediterrane kruiden, mooi droog, mineraal. Erg aantrekkelijke stijl, gemaakt in de zeer drinkbare stijl van Polvanera en gemaakt van jonge druivenstokken.
  • Lekker bij: kruidige vegetarische gerechten, gebakken zalm, taco's met kip, bij een maaltijdsalade en verfijnde pastagerechten.
  • Polvanera is opgestart in 2003 en is samen met enkele andere producenten verantwoordelijk voor een herwaardering van lokale druivenrassen in Puglia. Uiteraard de Primitivo, maar ook Susumaniello en Fiano. Naast eigen jonge wijngaarden huren ze ook oude Alberello wijngaarden (60 jaar oude bushvines) die gebruikt worden voor de topwijnen. De wijngaarden bevinden zich op 400m hoogte waar er steeds een verfrissende bries staat die voor afkoeling zorgt. De wijngaarden zijn gecertificeerd biologisch. Er wordt helemaal geen hout gebruikt, niet bij de fermentatie en ook niet bij de veroudering. Zo behouden de wijnen hun elegante frisheid met minerale eigenschappen. 
  • Prijs per fles € 11,95

Italië - Veneto | Cantina di Custoza– Bardolino Novello 2023 >> seiziensproduct/uitverkocht >> vervangend Due Gianni Tessari

  • Druivenrassen: Corvina, Molinara, Rondinella
  • Proef & ruik veel sappig fruit, fruit, fruit en nog meer fruit zoals frambozen, kersen en aardbeien, heel helder en zuiver.
  • Lekker bij lauwwarme salades, steak tartare, zelfgemaakte pizza’s en bij mooie pastagerechten. Heerlijk als aperitief, licht gekoeld, en bij een feestje en een geweldige doordrinkwijn bij de BBQ en gourmet. Zeer veelzijdig dus!
  • Bardolino wordt vaak gezien als het kleine broertje van de ‘serieuzere’ Valpolicella, Ripasso en Amarone wijnen. En dat is behalve jammer ook vaak onterecht. Er zijn inderdaad tijden geweest dat je dit groots insloeg en aan het hete Gardameer als limonade wegklokte, geen vakantiewijn die mee naar huis ging. Maar tijden veranderen en met de juiste aandacht is dit puur genieten. Dit is niet dik, stevig en robuust, maar verfijnd, fruitig en jong sappig rood. Desgewenst licht gekoeld te serveren.
  • Prijs per fles € 10,50

Recept: Ingrediënten (4 personen):  Pizza! 

Ons pizzadeeg maken wij 48 uur van tevoren. Onderstaand recept is een alternatief om toch wat sneller met het deeg aan de slag te kunnen gaan. Benodigdheden voor 4 pizzabollen van 250 gram: 625 gram pizzabloem, bij voorkeur Tipo '1' of Tipo '00', 375 gram water op kamertemperatuur, 15 gram zout, 15 gram olijfolie, 3 gram droge gist.

Bereidingswijze:
1. In dit recept kneden we met de handen. Op deze manier voel je het beste wanneer het deeg goed is. Het is ook mogelijk om te kneden met de keukenmachine. Doe de bloem in een kom en voeg het droge gist toe. Meng het even.
2. Voeg het water toe en kneed het deeg net zolang totdat er één grote deegbal ontstaat. Blijft het deeg te droog? Voeg dan een beetje water toe, net zolang totdat er in feite een schone kom is en het bloem volledig is opgenomen.
3. Voeg het zout toe en kneed weer net zolang totdat het zout is opgenomen. Indien dat het geval is, dan kan de olijfolie worden toegevoegd. Kneed ook nu weer net zolang totdat de olie volledig is opgenomen.
4. Haal het deeg uit de kom en kneed verder op het werkblad. Probeer het deeg met de muis van je hand weg te duwen en daarna een kwartslag te draaien. Het deeg is goed als je een klein stukje deeg uit elkaar kan trekken zonder dat het scheurt; het deeg is dan elastisch genoeg. Doe de kom over het deeg en laat het 30 minuten rusten.
5. Maak 4 gelijke deegbollen van 250 gram en bol deze strak op. Dit kan door de bollen met de palm van je hand over het keukenblad te schuiven. Laat de bollen minimaal 4 uur op kamertemperatuur rijzen in een afgesloten bak, zodat de bollen niet kunnen uitdrogen. 
6. Als het deeg goed is, kunnen de deegbollen worden uitgedrukt en uitgedraaid. Om te voorkomen dat het deeg blijft plakken, is het verstandig om het werkblad te bestuiven met maismeel of bloem. 
7. Daarna kan het beleggen beginnen! Bij deze wijn adviseren we een pizza met tomatensaus en prosciutto di Parma.
8. Is het niet gelukt om een ronde pizza te maken? Niet getreurd, wij hebben er ook lang op moeten oefenen ;) Is het deeg helemaal mislukt? Dan kan het pizzafeest nog steeds doorgaan; wij (Tiramisu) verkopen de pizzabollen ook los. 

Italië - Puglia | Susumaniello Le Marchesana Cantine Polvanera

  • Druivenras: Susumaniello (een lang vergeten druivenras wat gelukkig weer in ere hersteld is)
  • Proef en ruik:  rijp rood fruit zoals kersen en bessen, aangevuld met kruidige nuances zoals peper en kruidnagel. In de mond sappig gul en met behoorlijk wat lengte. Vol, rijk en zacht van smaak mét veel elegantie.
  • Lekker bij: gestoofd vlees, rijke gevulde pasta's, hardere kazen.
  • Polvanera heeft veel wijngaarden bijgeplant. Van deze jonge stokken maken ze nu een serie cépage-wijnen waar deze Susumaniello er een van is. Susumaniello is een oude druivensoort uit Apulië, waar heel lang niets mee gedaan is. Nu wint ze echter snel aan interesse en populariteit. De druiven geven over het algemeen minder alcohol dan primitivo, fijnere tannine dan negroamaro en behouden zelfs in het hete Apulië goede zuren. Het zijn goed gemaakte wijnen met de gulheid van Puglia en de frisse en zuivere stijl van Polvanera.
  • Prijs per fles € 11,95

Recept  Ossobuco (4 personen)

Ingrediënten: 4 kalfsschenkels, rond de 300 gram per stuk, 1 winterpeen, 2 stengels bleekselderij, 400 gram gepelde tomaten, 4 takjes tijm, 600 ml groentebouillon, bloem, olijfolie, zout, peper en witte wijn naar smaak. Grote ovenschaal.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Besprenkel de kalfsschenkel met peper en zout en haal ze door de bloem.

3. Schil de winterpeen en maak de bleekselderij schoon; het is belangrijk dat de draden uit de stengels zijn, want dat geeft een minder prettig mondgevoel. Snij de winterpeen en bleekselderij in kleine blokjes. 

4. Doe wat olijfolie in een pan en bak de schenkels aan. Dit hoeft niet lang, maar ze moeten een lekkere kleur krijgen. Leg ze daarna in een grote ovenschaal. 

5. Doe in een andere pan ook wat olijfolie en bak daarin de bleekselderij en de winterwortel, net zolang totdat het 'harde' van de groenten is. Blus het daarna in de pan af met een flinke scheut witte wijn, om het vervolgens bij de schenkels in de ovenschaal te doen. 

6. Giet de gepelde tomaten en de groentebouillon over de schenkels en leg de tijm ook in de schaal. Voeg eventueel naar smaak nog wat zout toe. Het is belangrijk dat de schenkels zo veel als mogelijk onder vocht staan, om uitdrogen te voorkomen.

7. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet deze ongeveer 2 uur in de oven. Als de ossobuco na die tijd nog niet helemaal gaar is, kan de schaal nog 20 minuten zonder folie in de oven. Let er wel op dat de schenkels niet gaan uitdrogen, of doe er nog wat groentebouillon bij.  Lekker met verse pasta of aardappelpuree.

Italië - Puglia | Terre del Sole – Unico Brindisi Riserva 

  • Druivenrassen: 80% Negroamaro, 20% Primitivo 
  • Proef & ruik een heerlijk zachte wijn. Gestoofd fruit, bramen, zwarte bessen, aardbeien, rijpe kersen, kaneel en wat vanille. Zwoel met een pittige afdronk. 
  • Lekker bij rood (pittig gekruid) vlees, pasta`s met stevige saus, zachte kazen, klein wild, stoofgerechten en kerriegerechten.
  • Puglia, gelegen in de ‘hak van de laars’ van Italië, is een wijngebied waar zeer veel wijn geproduceerd wordt, en gelukkig de laatste jaren met een enorme ontwikkeling op kwaliteitsniveau. Brindisi is behalve een gemeente één van de 25(!) DOC’s die het gebied rijk is. Het is er doorgaans zeer droog met hete zomers, de wijnen kenmerken zich dan ook door een heerlijk zondoorstoofd karakter. De wijn komt van een cooperatie en sinds het aantreden van eigenaar en oenoloog Angelo Masi wordt hier juist modern gevinifieerd. Dit geeft als resultaat vooral heerlijke fruitige wijnen, die niet doorgekookt overkomen. Negro Amaro en Primitivo voeren de boventoon, de wijnen hebben naast de fruitige kant ook iets zeer zwoels, die de wijn zo heerlijk drinkbaar maakt. Perfecte prijs kwaliteit verhouding.
  • Prijs per fles € 8,95

 

© 2009 - 2024 Il diVino Wijnwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.