Bio
Cyprus – Lemesos | Tsiakkas Winery – Mouklos
Cyprus – Lemesos | Tsiakkas Winery – Mouklos
- Druivenras: Mavro Ambelisimo
- Proef en ruik: licht robijn rode wijn. Fascinerende geur van (bos)aardbei, rode en zwarte kersen, hint van rozen en dan wat cacao. Bijzonder. Fijne etherische smaak, zachte vriendelijke tannine, mooie balans. Vriendelijk.
- Lekker bij: kaas, charcuterie, lichte pizza, pasta, vleesgerechten, op zichzelf, etc.
- Wijnbouw op Cyprus gaat al meer dan 5000 jaar terug in de tijd. Destijds maakte men zeer zoete en lang houdbare wijnen (Nama, Commandaria) een van de druivenrassen die hiervoor gebruikt wordt is Mavro. Mavro (betekend zwart) is een oorspronkelijk ras van het eiland Cyprus dat zich heeft aangepast aan de warme omstandigheden van het eiland.
- De biologische druiven voor deze heerlijke wijn groeien op grote hoogte (920 meter) en groeien tussen de dorpen Pelendri en Kuperounta (wie kent ze niet). De ondergrond is zand met vulkanisch gesteente.
- Het bijzondere is dat deze druiven niet geënt zijn op een Amerikaanse onderstok (ungrafted), omdat Cyprus in de 19 eeuw ontsnapte aan de druifluis die op het continent bijna alle druivenstokken heeft vernietigd. De stokken zijn gemiddeld 80 jaar oud. De druiven worden bij lage temperatuur vergist, 50% van de druiven ondergaat de maceration carbonique (zoals in de Beaujolais), dit verklaard de zachtaardige fruitigheid van de wijn. 2000 flessen geproduceerd.