wijnclub
Wijnclub kwartaalpakket - winter 2024/2025
OverzichtWijnclub kwartaalpakket - winter 2024/2025 (beschikbaar vanaf eind november 2024)
De WijnClub in het kort:
- 4 * per jaar een (h)eerlijk verrassingspakket met 6 spannende wijnen.
- Inclusief bijpassende smaakvolle recepten.
- 10% korting op nabestellingen (per kwartaal, op de wijnen uit het actuele kwartaalpakket).
- Prijs van dit pakket € 65,80 > Wijnclub leden € 49,95 > 5% extra korting bij een jaarabonnement
Moldavië – Codru | Radacini – Sparkling Brut
- Druivenras: vooral Chardonnay en wat Rara Neagra, een inheems Moldavisch druivenras.
- Proef en ruik: lichtgeel van kleur met wat groenige tinten. Hij smaakt zoals hij eruit ziet: fris, met citrus en witte vruchten. En met een puur mondgevoel waar ook wat perzik in te ontdekken is. Lichtvoetig en verfijnd.
- Lekker bij: lichte vis, zeevruchten, salades, lunchgerechten. Ideale wijn voor op een receptie of om te proosten met een groot gezelschap, uitmuntende prijs kwaliteit verhouding.
- Radacini in een vooraanstaande producent in Moldavië. Zij produceren moderne wijnen met veel fruit en karakter. De historie van wijnbouw in Moldavië gaat terug tot in de Romeinse tijd. Het zijn vervolgens de Moldavische heersers die nieuwe druivenrassen introduceren en via het Russische rijk komt de Moldavische wijnbouw verder tot ontwikkeling. De regio Codru heeft een gefragmenteerd reliëf van valleien en kleine rivieren. De eiken- en lindebossen zijn goed voor 25% van het grondgebied en beïnvloeden het microklimaat van de regio. Hier telen we vooral witte druivensoorten, die unieke aromatische wijnen kunnen opleveren met een onderscheidende persoonlijkheid.
- Fles € 8,95 — Voor leden € 8,05
- Doos € 53,70 — Voor leden € 48,30
Recept: Oesters met soja en jalapeño (4 p. voor bij de Radacini Sparkling)
- Ingrediënten: 12 oesters, liefst Creuses, 1 jalapeño peper, 1 tl rode miso, 1 limoen, sojasaus
- Bereiding: Maak de jalapeño schoon, blender samen met de miso en sap en rasp van limoen tot een zalf. Blancheer de gesloten oesters maximaal 1 minuut (afhankelijk van de grote) in kokend water en spoel direct koud. Steek de schelp open, snijd de oester los en draai om. Spuit een klein beetje van de spicy zalf op de oester en serveer met de soja. Met dank aan Masanori Tomikawa, executive chef van Yamazato restaurant in Hotel Okura te Amsterdam.
Frankrijk – IGP Méditerranée | Aureto - Aphélie Rouge * Biologisch-dynamisch
- Druivenras: Petit Verdot, Chenanson, Marselan en Cabernet Sauvignon
- Proef en ruik: in het glas een lichte granaatrode tint, met aroma's van donker bosfruit en kersen, begeleid door tonen van noten, specerijen en kruiden. In de mond komen smaken van bramen, kersen en zwarte vlierbessen naar voren. Krachtige maar rijpe tannine, evenals evenwichtige fruitzuren, geven de wijn een frisse en levendige uitstraling. Een kruidige en aanhoudende afdronk.
- Lekker bij: gegrilde groenten, maar ook bij varkensvlees en gevogelte, een lamsstoofpot of zelfs cassoulet of een charcuterieschotel.
- De wijnstokken, gemiddeld 25 jaar oud, groeien op geërodeerde kalksteen met een hoog zand- en ijzergehalte, waardoor de bodems hun karakteristieke okerkleur krijgen. In de schilderachtige uitgestrektheid van het Regionaal Natuurpark van de Luberon ligt de maker van de Aureto, het Domaine de la Coquillade. Volgens de overlevering gaat de oorsprong terug tot de 11e eeuw, toen de cisterciënzer monniken van de abdij van Sénanque het hart van dit authentieke Provençaalse dorp bouwden. Twee eeuwen later werd de eerste wijnstok aangeplant, waarmee de eerste steen werd gelegd van het wijndomein, een erfgoed dat door de generaties heen is doorgegeven, doordrenkt van traditie maar ook met een frisse en levendige geest.
- Fles € 10,95 — Voor leden € 9,85
- Doos € 65,70 — Voor leden € 59,10
Frankrijk – IGP Méditerranée | Aureto - Aphélie Blanc * Biologisch-dynamisch
- Druivenrassen: Roussanne, Viognier, Marsanne en Clairette
- Proef en ruik: in de neus rijpe abrikoos, meloen, honing en perzik, met een vleugje garrigue. In de mond een fijne en goed geïntegreerde zuurgraad, met een goede balans tussen frisheid en serieuze diepte. Met de afdronk komt een rijpe gele fruitigheid met levendige mineraliteit en een lichte saliniteit.
- Lekker bij: frisse rauwkost, vers brood met een beetje olijfolie of tabouleh met munt, als begeleider van de dagelijkse maaltijd.
- De wijnstokken, gemiddeld 20 jaar oud, groeien op geërodeerde kalksteen met een hoog zand- en ijzergehalte, waardoor de bodems hun karakteristieke okerkleur krijgen. In de schilderachtige uitgestrektheid van het Regionaal Natuurpark van de Luberon ligt de maker van de Aureto, het Domaine de la Coquillade. Volgens de overlevering gaat de oorsprong terug tot de 11e eeuw, toen de cisterciënzer monniken van de abdij van Sénanque het hart van dit authentieke Provençaalse dorp bouwden. Twee eeuwen later werd de eerste wijnstok aangeplant, waarmee de eerste steen werd gelegd van het wijndomein, een erfgoed dat door de generaties heen is doorgegeven, doordrenkt van traditie maar ook met een frisse en levendige geest.
- Fles € 10,95 — Voor leden € 9,85
- Doos € 65,70 — Voor leden € 59,10
Recept : Vegetarisch voorgerecht met aubergine, tomaat, granaatappel en basilicum olie (4 pers. voor bij de Aureto Aphelie Blanc)
- Ingrediënten:2 aubergines, 1 citroen, 1 sjalotje, zout, olijfolie, 2 mooie tomaten, 2 el granaatappelpitten, 4 trostomaten, tomaten- of sherry-azijn, 1 bosje verse basilicum, 20 ml olijfolie, 30 ml druivenpitolie
- Bereiding: Maak een paar inkervingen in de lengte in elk van de aubergines van ongeveer 5 cm lang om de huid te breken. Snij niet te diep in het vruchtvlees van de aubergines. Leg de aubergines op een rekje in de oven (180°C) gedurende 60 minuten tot de schil van de aubergines krakerig is en het vlees van binnen zacht is. Snij het vlees van de aubergine fijn tot een soort van tartaar en maak aan met een ragfijn gesnipperd sjalotje, een beetje olijfolie, zout, citroensap en een deel van de citroenzest. Snij een kruisje in de boven- en onderkant van de 2 tomaten en blancheer deze ongeveer 10 seconden in kokend water, leg ze daarna meteen in ijskoud water zodat het velletje los schrikt. Haal alle schil er voorzichtig af met een mesje. Haal de zaadlijsten eruit. Snij de tomaat in gelijke stukjes en maak aan met een beetje zout. Draai de trostomaten fijn in een keukenmachine. Bekleed een zeef met een schone uitgespoelde theedoek. Doe het mengsel in de zeef met een bakje er onder en pers uit. Maak de heldere bouillon op smaak met tomaten- of sherry-azijn en zout. Doe de basilicumblaadjes zout en de overgebleven citroenzest in een keukenmachine en hak fijn. Voeg de olie toe en mix langdurig. Spatel de basilicum tussendoor naar beneden. Giet de olie in een spuitflesje. Leg de aubergine in een steekring op een diep bord en druk goed aan. Leg hier de stukjes tomaat op, vervolgens de granaatappel pitten. Sprenkel er een beetje olijfolie, citroensap en zout overheen. Schep hier vervolgens een paar gulle lepels van de tomatenbouillon over. Druppel als laatste een beetje van de basilicumolie in de tomatenbouillon. Met dank aan Cuisine Culinair Hilversum.
Duitsland – Pfalz | Weingut Meier - Grauburgunder Trocken vom Lösslehm Bio
- Druivenras: Grauburgunder (Pinot Gris~Pinot Grigio)
- Proef en ruik: deze wijn is zeer aromatisch in het glas met zijn typische rijpe druif en vol aroma. Fijne notenaroma's in de smaak, samen met peer en appel. Een aangename volheid, licht minerale toon.
- Lekker bij: geroosterde kip of kalfsvlees met champignonsaus, aziatische keuken, zalm teriyaki, etc
- Weingut Meier, Pfalz, Duitsland is een familiebedrijf. De ongeveer 25 hectaren aan wijngaarden zijn aangeplant op de gloeiende heuvels, omringd met kastanjebomen. Alle wijngaarden worden biologisch verbouwd. Het klimaat van deze regio is een relatief warm landklimaat met veel zonuren. Dit komt de druiven ten goede in dit noordelijke wijnbouwgebied van Europa.
- Grauburgunder staat bekend om zijn veelzijdigheid, afhankelijk van terroir, klimaat en manier van wijnmaken in de kelders. De grond waar de druivenstokken op zijn aangeplant is van zeer groot belang voor de smaak van de wijn. Deze wijngaard bestaat grootendeels uit 'Lösslehm', vooral bestaande uit mineraalrijk zand en licht kalkhoudend. Hierin moeten de wortels goed verspreiden en doordringen om alle grondstoffen tot zich te nemen.
- Fles € 11,50 — Voor leden €10,35
- Doos € 69,00— Voor leden € 62,10
Italië – Terre di Chieti Abruzzo | Idi di Marzo – 1910
- Druivenrassen: Montepulciano & Merlot
- Proef en ruik: intense neus van bramen en zwarte bessen. Licht kruidige dronk en een heerlijk zachte mondvulling.
- Lekker bij: charcuterie, rijpe kazen, stoofvlees, borrelplank.
- De 1910, het jaartal van opricht van het wijnhuis Idi Di Marzo, is afkomstig van een blend van 30% Merlot- en 70% Montepulciano-druiven. De oogst is handmatig en de Merlot-trossen worden in de eerste tien dagen van september geoogst, terwijl die van Montepulciano in de laatste tien dagen worden geoogst. De most macereert en fermenteert afzonderlijk in stalen tanks bij gecontroleerde temperaturen. Pas wanneer de gisting van de Montepulciano voorbij is, worden de twee wijnen gemengd, die vervolgens zes maanden in roestvrijstalen vaten en drie maanden op flessen worden verfijnd.
- 8.5 van Harold Hamersma: "Struinend door kersenboomgaarden, banjerend door bramenstruweel en krakend door lage bossages en kruiderij."
- Fles € 9,50 — Voor leden € 8,55
- Doos € 57,00— Voor leden € 51,30
Recept: Gegrilde kalfsrib met roquefortsaus (4 p. voor bij de Idi di Marzo 1910)
- Kalfsrib wordt ook wel Côte à l’Os genoemd. Door het vetgehalte is dit stuk vlees zeer geschikt voor een bereiding op de barbecue. Maar je kunt ook de koekenpan of plaatgrill gebruiken.
- Ingrediënten: 4 kalfsribben, zonnebloemolie, zout en peper, 40 gr boter, 50 gr roquefort, 2 el citroensap, 50 gr crème fraiche, zout en peper.
- Bereiding: Ontsteek de barbecue tot deze medium heet is (of gebruik een grillpan). Smeer de kalfsribben in met de zonnebloemolie en breng op smaak met zout en peper. Gaar aan alle kanten totdat ze mooi bruin zijn/ Controleer de kerntemperatuur en haal van de barbecue/uit de pan als deze 55°C heeft bereikt. Laat het vlees minimaal 10 tot 15 minuten rusten in aluminiumfolie. Bij voorkeur met een isolerende keukendoek er overheen. Geef het vlees hierna aan beide kanten nog 30 seconden wat hitte mee op de barbecue. Meng de boter, roquefort, citroensap en crème fraiche in een warme pan tot een mooie homogene saus. Leg de kalfsrib en de saus op een voorverwarmd bord. Lekker met tagliatelle & spinazie.
Bulgarije - Thracian Valley | Zagreus Winery - Premium Reserve Mavrud
- Druivenras: Mavrud. Deze wijn rijpt maar liefst 12 maanden in nieuwe barriques.
- Proef en ruik smakelijk donkerrood bessen en bramenfruit, iets vanille en kruidigheid. Donkere chocolade. Iets aan groente. Aangenaam. Spicy (peperig). Fraaie neus (aromatisch). Stoer, pittig, karaktervol, afgeronde tannines en de afdronk is zacht. Uitstekend in balans, mooi vol en rond.
- Lekker bij stevige vleesgerechten, stoofschotels met vlees of klein wild, rijpere kazen en bij zacht kaarslicht en een knapperend haardvuur.
- De naam Mavrud is afgeleid van het Griekse woord voor "zwart". De Mavrud wordt beschouwd als een van de beste en meest onderscheidende Bulgaarse druivensoorten, maar staat op slechts 1.5% van het wijngaardareaal aangeplant. Het is een heel oude soort en levert diep robijnrode wijnen op, vol met tannine's en verfrissende zuren. In de aroma's vind je zwarte bessen en moerbei terug, bij verdere rijping tinten van cacao en chocolade. Om het beste uit de druif naar boven te halen is rijping op eiken vaten haast onvermijdelijk.
- Fles € 13,95 — Voor leden € 12,55
- Doos € 83,70 — Voor leden € 75,30